Skott - så här gör du!
Skott (eller mikrogrönt som egentligen bara är ett annat ord), skiljer sig från groddar genom att man klipper av och bara äter stjälk och blad. Det finns olika metoder att odla, generellt kan man säga att större frön, som ärter och solrosfrön, odlas bäst i jord, medan mindre frön (som inte behöver blötläggas), som krasse, rädisa och senap, funkar bra på vanligt hushållspapper.
- Lägg hushållspapper på en tallrik, fukta pappret med en blomspruta. Strö över frön. Duscha igen med vatten. Täck ev med plastfolie (men utan att det sluter tätt). Låt stå på köksbänken. Håll fuktigheten jämn.
- Efter 1-2 dagar, när fröna spruckit upp, ställ dem på fönsterbrädet. Fortsätt att hålla en jämn fuktighet. Skörda efter 5-10 dagar.
5 frågor till...
Varför ska man grodda och odla skott?
Att grodda och odla skott är nästan lite magiskt. Inte minst om du som jag är för otålig för att odla "på riktigt". Att på bara några få dagar se ärter, linser, bovete och senapsfrön börja växa och spira loss är fantastiskt kul. Och detta av frön som finns att köpa i vilken mataffär som helst.
Vilka är hälsofördelarna?
Rent näringsmässigt är det jackpot att grodda. Fröer är små näringsbomber laddade med protein, fibrer och mineraler. Kruxet är bara att de inte är så pigga på att släppa ifrån sig nyttigheterna. I fröet finns en inbyggd plan att utvecklas till en stor, stark planta. Att bli uppäten redan på fröstadiet vore minst sagt snopet. Genom smarta mekanismer binds näringen upp i det torra fröet. När vi blötlägger och groddar lurar vi fröet att tro att kusten är klar. Fröet släpper på sitt skydd och näringen blir mer tillgänglig för oss.
Men är det inte för mörkt att odla under vinterhalvåret?
Inte alls. Ärligt talat gillar groddar mörker bättre än ljus. Tänk på hur fröet har det i verkliga livet – nere i den mörka myllan. Gröna skott då? De är smarta små rackare som vet att ta vara på det ljus de får.
Är det något speciellt man ska tänka på?
Det är ju så att groddar och skott växer till bäst i rumstemperatur och i en fuktig miljö. Där trivs tyvärr också bakterier och mögel. Därför är det viktigt att alltid ha rena händer och kärl. Skölj alltid fröna väl innan de groddas. Rensa bort eventuella trasiga frön och eventuellt skräp. Skölj också efter blötläggningen. Släng frön som inte svällt upp eller som har en annorlunda färg. De kan annars bli dåliga och »smitta« de spirande fröna bredvid.
När man odlar skott i jord eller på papper är det viktigt att det inte blir för blött, även om det ska vara fuktigt. Men tänk på att flera skott på groddstadiet utvecklar späda vita rottrådar. Detta är helt i sin ordning, och ska inte misstas för mögel.
Hur ska man förvara groddar och skott?
I kylskåp i en förpackning. Låt den vara lite öppen så de kan andas. Och förstås - ät upp groddarna så snart som möjligt. Någon exakt tid för hur länge de håller i kylen är svårt att ge. Använd dina sinnen för att avgöra om de är fräscha. Är du osäker så är det bättre att hetta upp groddar och skott genom att koka, steka och fritera dem. Bakterierna dör vid cirka 70°C.