Skaldjursfond

När du har kräftkalas hemma ska du ta vara på skalet från kräftorna och passa på att koka en rejäl skaldjursfond från grunden. Denna fond får en djup smak och är en förträfflig bas i såser, soppor och grytor, gärna med fisk- och skaldjurstema.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 1996

Gör så här
00:05:00
00:30:00
00:30:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
8 stHej! Provar detta recept😁 En del menar att man inte ska ta med kräfthuvudet pågrund av bismak. Vad är brukligt? 👋Kjell
Kjell
Hej Kjell! Det brukliga är att använda allt skal även huvudena. Lycka till med koket! Hälsningar Niclas
ICA-köket
Antar att det ska stå grönsaker och inte grönsakstätningar?!
Jan
Avses "torkad fänkål" eller "torkade fänkålsfrön". Jag blir konfunderad, har aldrig sett att produkten "torkad fänkål" i butik. Och om den ska vara hel, hur ska man då kunna mäta upp den i matsked?
Sigrun
Hej Sigrun! Vi menar hela fänkålsfrön. Tack för att du uppmärksammade det för oss. ❤ Vi har nu uppdaterat receptet. Hälsningar Elina
ICA-köket
Enkelt o gott. Kommentar till den som inte tycker om fänkål. Man behöver inte gilla alla recept men man behöver inte heller använda sig av dem. Eller uteslut det som du vill. Men, använda ord som äckligt m fl är inte ok. Mvh
Frenk
Ni hade gärna kunna länka till några recept där fonden kom till nytta.
Linus
Hej Linus! Tack för din kommentar. Vi har nu uppdaterat receptet med förslag på två recept där fonden kan användas.😊 Hälsningar Elina
ICA-köket
Och vilken mängd vatten/vin ska det vara??
Magnus
Hej Magnus! Du häller vatten i kastrullen så att det precis täcker skal och grönsaker. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Tycker att det har varit nu under senaste 15-20 år helt vidrig trend att lägga i fänkål i många rätter trots att det är en av dem mest allergiframkallande hrönsaker.Äklig smak ger den också!Inte alltid bra att härma "stora kockar" som plötsligt kom ihåg denna grönsak och börbat använda på trendiga krogar.
Larisa
Det är ju inte alltid man har kräftskal hemma så jag brukar göra bara på räkskal. Fryser in skalen varje gång vi äter räkor och samlar ihop några lådor frysen och gör en stor sats. Har även morötter, palsternacka, rotselleri och lite konjak i. För att få en godare fond, sila av allt efter 30 min och koka ner till bara en tredjedel återstår. Frys in i påsar. Jag brukar ha denna soppa som förrätt och fryser då in ca 2,5-3 dl fond i varje påse. Ta upp ur frysen, lägg i kastrull, ha i lite fiskbuljong, grädde och cayennepeppar efter smak. Blir såååå gott!
Carolina