Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås
Den här laxen skärs i kuber innan den läggs i lagen, vilket gör den enkel för gäster att ta för sig av! Tillsammans med såsen på gräslök, majonnäs, gräddfil och citron blir det här en härlig rätt på sommarens buffébord. Låt såsen stå till sig ett par timmar innan servering så blir den tjockare.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2013
Ingredienser
10 portioner
1 kg skinn- och benfri laxfilé
1 liten fänkål (à 200 g)
1 liten gul lök
1 morot
7 1/2 dl vatten
5 dl torrt vitt vin
2 msk vitvinsvinäger
2 lagerblad
1 msk fänkålsfrön
finrivet skal av 1 citron
8 vitpepparkorn
2 tsk salt
Citron- och gräslökssås
1 dl finskuren gräslök
1 dl majonnäs
1 - 2 msk färskpressad citronjuice
3 dl gräddfil
1/2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Servering
dill
citronklyftor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1441 KJ / 345 kCal
Fett24 g
Salt1.63 g
Kolhydrater4 g
Protein20 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer