Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

3
0
Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

Den här laxen skärs i kuber innan den läggs i lagen, vilket gör den enkel för gäster att ta för sig av! Tillsammans med såsen på gräslök, majonnäs, gräddfil och citron blir det här en härlig rätt på sommarens buffébord. Låt såsen stå till sig ett par timmar innan servering så blir den tjockare.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2013

Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

Ingredienser

10 portioner
1 kg
skinn- och benfri laxfilé
1
liten fänkål (à 200 g)
1
liten gul lök
1
morot
7 1/2 dl
vatten
5 dl
torrt vitt vin
2 msk
vitvinsvinäger
2
lagerblad
1 msk
fänkålsfrön
finrivet skal av 1
citron
8
vitpepparkorn
2 tsk
salt

Citron- och gräslökssås

1 dl
finskuren gräslök
1 dl
majonnäs
1 - 2 msk
färskpressad citronjuice
3 dl
gräddfil
1/2 krm
salt
1 krm
nymalen svartpeppar

Servering

dill
citronklyftor

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i majonnäsen och använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i majonnäsen och ersätt gräddfilen med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller ersätt den med gräddfil.

Över 60 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 1441 KJ / 345 kCal
Fett 24 g
Salt 1.63 g
Kolhydrater 4 g
Protein 20 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept