Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
0
Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

Den här laxen skärs i kuber innan den läggs i lagen, vilket gör den enkel för gäster att ta för sig av! Tillsammans med såsen på gräslök, majonnäs, gräddfil och citron blir det här en härlig rätt på sommarens buffébord. Låt såsen stå till sig ett par timmar innan servering så blir den tjockare.

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2013

Fänkålsinkokt lax med citron- och gräslökssås

Ingredienser

10 portioner
1 kg  skinn- och benfri laxfilé
1   liten fänkål (à 200 g)
1   liten gul lök
1   morot
7 1/2 dl  vatten
5 dl  torrt vitt vin
2 msk  vitvinsvinäger
2   lagerblad
1 msk  fänkålsfrön
finrivet skal av 1   citron
8   vitpepparkorn
2 tsk  salt

Citron- och gräslökssås

1 dl  finskuren gräslök
1 dl  majonnäs
1 - 2 msk  färskpressad citronjuice
3 dl  gräddfil
1/2 krm  salt
1 krm  nymalen svartpeppar

Servering

dill
citronklyftor

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera innehållet i majonnäsen och använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i majonnäsen och ersätt gräddfilen med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: välj äggfri specialmajonnäs eller ersätt den med gräddfil.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi1441 KJ / 345 kCal
Fett24 g
Salt1.63 g
Kolhydrater4 g
Protein20 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Picklad blomkål
Betyg 3.9 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inlagda rödbetor
Betyg 4.1 av 5.
108 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Saltgurka
Betyg 3.9 av 5.
49 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Flädersill
Betyg 3.3 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk inlagd sill
Betyg 2.5 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Skaldjursfond
Betyg 4.2 av 5.
13 personer har röstat
Över 60 min att tillaga