Saltgurka

Betyg 4.1 av 5.
56 personer har röstat
25
Saltgurka

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002

Saltgurka

Ingredienser

1 sats
2 kg västeråsgurka
2 l vatten
2 dl grovt salt
svartvinbärsblad
dillkronor
tunna skivor av pepparrot
1 1/2 tsk vitpepparkorn
2 bitar färsk eller torkad hel ingefära

Ättikslag

1 1/4 dl ättiksprit (12%)
2 l vatten
2 dl grovt salt

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
56 personer har röstat

Kommentarer

Jag är i Spanien och kan inte få tag i sv. vinbärsblad. Kan jag använda. något annat. Har lagt in dessa gurkor i 50 år. så det är svårt att inte få dom.🌹

Ann-britt

2024-10-15

Hej Ann-Britt! Vad härligt att få vara i Spanien! Det var en knivig nöt du gav oss. ;) Vi tänker att blad från vinrankor kanske skulle kunna passa. Annars kan du nog skippa bladen helt. Gurkorna kommer att bli goda ändå! Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-10-15

Jag tycker att detta recept är jättebra, gurkorna blir ordentligt salta och kripsiga. Dock skulle jag vilja fråga, på inrådan av Livsmedelsverket, om lagen är tillräckligt salt och/eller sur för att förhindra tillväxt av bakterien som orsakar botulism? Vi förvarar vår saltgurka i jordkällaren som inte håller konstant kylskåpskyla utan ofta är varmare än 10-15 grader.

Åsa

2024-08-22

Tack Åsa för din fråga och roligt att du gillar gurkorna. Våra beräkningar är att receptet lever upp till livsmedelsverkets rekommendationer, vi rekommenderar däremot att du förvarar gurkan i kylskåp. Livsmedelsverket kom nyligen ut med nya uppdaterade råd kring inläggning av grönsaker. Längst ner på sidan hittar du ett dokument med mer utförlig information. https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2024-09-18

Blev bra men gurkorna är extremt salta. Vad händer om man minskar på grovsaltet till nästa gång? Påverkar det hållbarheten?

Matilda

2024-07-31

Hej Matilda! Vi rekommenderar då att du drar ner på saltet i den första lagen. För den sista är bra att hålla som den är för hållbarhetens skull. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-08-14

Testa liknande recept

Inlagd gurka med pepparrot
Betyg 3 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Smörrebröd med strömming och rödbetor
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inlagda rödbetor
Betyg 4.2 av 5.
121 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lenas chiligurkor
Betyg 4.5 av 5.
28 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Picklad blomkål
Betyg 4 av 5.
10 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Inlagd gurka med ingefära och jalapeño
Betyg 4.2 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga