Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Saltgurka

(30)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2002
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 1 sats
  • 2 kg västeråsgurkor
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  • svartvinbärsblad
  • dillkronor
  • några tunna skivor av pepparrot
  • 1 1/2 tsk vitpepparkorn
  • 2 bitar torkad hel ingefära
Ättikslag
  • 1 1/4 dl ättiksprit (12%)
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  • 1/2 tsk alunpulver
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 sats portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.

  1. Borsta västeråsgurkan i ljummet vatten.
  2. Rör ut saltet i vattnet. Låt gurkorna ligga i lagen 1/2 - 1 dygn.
  3. Koka ihop en ättikslag av ättikssprit, vattan, salt och alun. Låt kallna.
  4. Ta gurkorna ur saltlagen och varva dem i stora glasburkar med väl rengjorda svartvinbärsblad, dillkronor, några tunna pepparrotskivor, vitpepparkorn och torkad hel ingefära.
  5. Häll ättikslagen över gurkorna. Tillslut krukan genast. Förvara gurkorna mörkt och svalt. De är färdiga efter ca 3 veckor.