Saltgurka
Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002
Ingredienser
1 sats
2 kg västeråsgurka
2 l vatten
2 dl grovt salt
svartvinbärsblad
dillkronor
tunna skivor av pepparrot
1 1/2 tsk vitpepparkorn
2 bitar färsk eller torkad hel ingefära
Ättikslag
1 1/4 dl ättiksprit (12%)
2 l vatten
2 dl grovt salt
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Receptet har uppdaterats sept 2020.
Gör så här
Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jag tycker att detta recept är jättebra, gurkorna blir ordentligt salta och kripsiga. Dock skulle jag vilja fråga, på inrådan av Livsmedelsverket, om lagen är tillräckligt salt och/eller sur för att förhindra tillväxt av bakterien som orsakar botulism? Vi förvarar vår saltgurka i jordkällaren som inte håller konstant kylskåpskyla utan ofta är varmare än 10-15 grader.
Åsa
2024-08-22Blev bra men gurkorna är extremt salta. Vad händer om man minskar på grovsaltet till nästa gång? Påverkar det hållbarheten?
Matilda
2024-07-31Hej Matilda! Vi rekommenderar då att du drar ner på saltet i den första lagen. För den sista är bra att hålla som den är för hållbarhetens skull. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-08-14Så bra men vi tog 1 dl grovt salt extra å skippade pepparrot
Marianne
2024-07-20