Saltgurka

Betyg 4.1 av 5.
56 personer har röstat
24
Saltgurka

Uppskattad västeråsgurka i ättikslag. Förgyll din vardagsmat eller förhöj dina smörgåsar med denna underbara saltgurka i ättikslag. Saltgurkan ska ligga i ättikslagen i tre veckor, men det är lätt värt att vänta på.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002

Saltgurka

Ingredienser

1 sats
2 kg  västeråsgurka
2 l  vatten
2 dl  grovt salt
svartvinbärsblad
dillkronor
tunna skivor av pepparrot
1 1/2 tsk  vitpepparkorn
2   bitar färsk eller torkad hel ingefära

Ättikslag

1 1/4 dl  ättiksprit (12%)
2 l  vatten
2 dl  grovt salt

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Receptet har uppdaterats sept 2020.

Gör så här

Så här gör du- texten är avsedd för 1 sats.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
56 personer har röstat

Kommentarer

Jag tycker att detta recept är jättebra, gurkorna blir ordentligt salta och kripsiga. Dock skulle jag vilja fråga, på inrådan av Livsmedelsverket, om lagen är tillräckligt salt och/eller sur för att förhindra tillväxt av bakterien som orsakar botulism? Vi förvarar vår saltgurka i jordkällaren som inte håller konstant kylskåpskyla utan ofta är varmare än 10-15 grader.

Åsa

2024-08-22

Blev bra men gurkorna är extremt salta. Vad händer om man minskar på grovsaltet till nästa gång? Påverkar det hållbarheten?

Matilda

2024-07-31

Hej Matilda! Vi rekommenderar då att du drar ner på saltet i den första lagen. För den sista är bra att hålla som den är för hållbarhetens skull. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

Redaktionen

2024-08-14

Så bra men vi tog 1 dl grovt salt extra å skippade pepparrot

Marianne

2024-07-20

Testa liknande recept

Inlagd gurka med pepparrot
Betyg 2.9 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lenas chiligurkor
Betyg 4.5 av 5.
28 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Smörrebröd med strömming och rödbetor
Betyg 4 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Dillpicklad gurka
Betyg 4.4 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Klassisk inlagd sill
Betyg 2.5 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Picklad silverlök
Betyg 5 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga