Saffransdoftande linsgryta med potatis

En traditionell linsgryta från Baskien med smak av saffran, timjan och fänkål. Låt grytan puttra tills smakerna gift sig och servera i djupa skålar med en klick smetana och en bit varm baguette.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 39 2017

Ingredienser
4 portioner
Linsgryta
1 gul lök
1 fänkål
2 bakpotatisar
1 msk olja
2 dl torra röda linser
1/2 g saffran
5 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
390 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
Bröd
1 surdegsbaguette (gärna bake off)
Vitlökskräm
1/2 förp persilja (à 20 g)
1 vitlöksklyfta
2 dl smetana
peppar
Gör så här
00:04:00
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2259 KJ / 538 kCal
Fett26 g
Salt3 g
Kolhydrater54 g
Protein17 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
13 stVarför står persilja som första ingrediens till vitlökskrämen?! Den ska ju vara på grytan...upptäckte jag aningen för sent..!!!
Annelie
God blandning, med grönsaker/rotfrukter men lite för dåligt kryddat. Vitlökskrämen ljuvligt god.
Liselotte
Bytte ut potatis till hokkaido pumpa, blev riktigt bra! Grytan mår bra av extra kryddning också.
Ida