Linsgryta med fänkål och curry
En matig indisk linsgryta som är full av smak och färg. Fänkålen ger grönsaksgrytan en mild anissmak och sambal oelekens hetta balanseras upp av riven halloumi och en klick matyoghurt.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 44 2020
Ingredienser
4 portioner
Gryta
1 gul lök
1 fänkål (à ca 300 g)
1 bakpotatis (à ca 300 g)
2 palsternackor (à ca 140 g)
250 g rotselleri
1 msk olja
1 msk curry
1 vitlöksklyfta
2 dl torra röda linser
5 dl vatten
2 dl vitt matlagningsvin
390 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
peppar
Tillbehör
200 g halloumi
1/2 kruka persilja
2 dl matyoghurt
För alla
Kontrollera noga innehållsförteckningen på buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfria produkter av halloumi och matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut halloumi mot tofu och yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Smaksätt gärna yoghurten med lite extra vitlök. Om du har färsk chili så finhacka den och byt ut sambal oelek mot den.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2029 KJ / 486 kCal
Fett21 g
Salt4 g
Kolhydrater42 g
Protein23 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Godaste linsgryta jag ätit. Väldigt gott med halloumi till.
Katrin
2020-10-26Och när har man i linserna?
Louise
2019-11-02Hej Louise! I steg 2, efter du har pressat i vitlöken, ska du ha i resten av ingredienserna (inkl linserna) som står under rubriken gryta. Hoppas att det smakar! Hälsningar Elina
Redaktionen
2019-11-04Den tycker jag om, barnen var lite tveksamma fast allt nytt är inte lätt.
Marie-louise
2019-01-22