Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Saffransdoftande fiskgryta

Bjud vännerna på en smakrik och saffransdoftande fisksoppa. Soppan som innehåller lax, räkor och förslagsvis torsk tar inte så lång tid att tillaga. Potatis, morötter, fänkål, saffran och tomat utgör en stor del av den ljuvliga rätten.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär potatis och morötter i cm-stora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs vitlök och purjolök 2–3 minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
  3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
  4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
  6. Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är klar.
  7. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans med Basilikacrème till klick och bröd.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i kycklingfonden och välj passande tillbehör.

Tips

Grytan kan förberedas fram till punkt 6. Koka i så fall upp grytan vid serveringen, dra kastrullen från värmen och lägg ner fisken, som tillagas på eftervärmen under lock.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, gös eller sej)
  • 200 g skalade räkor
  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 påse saffran (à 1/2 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk körsbärstomater (à 400 g)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • dillvippa till garnering
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2771 kJ / 663 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept