Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Sabzi polo ba mahi- fisk med dillris

Sabzi polo ba mahi är en rätt som är given på flera iranska nyårsbord – och vi förstår varför! Ett smakrikt ris med mycket dill har själva huvudrollen; till riset serveras ugnsbakad, paprikakryddad lax.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ris: Skölj riset i en sil tills sköljvattnet är klart. Lägg riset i en bunke och täck med vatten och låt det stå minst 11/2 timme.
  2. Koka upp 2 liter vatten med saltet (för 4 port). Låt det blötlagda riset rinna av i en sil. Häll ner det i det kokande vattnet och låt det koka 4-5 minuter. Rör om då och då. Låt riset rinna av i en sil och skölj det.
  3. Lax: Riv det yttersta skalet av citronen, blanda skalet med paprikapulvret, saltet och pepparn.
  4. Krydda laxen på båda sidorna med kryddblandningen. Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
  5. Ris: Hacka persiljan, dillen och koriandern fint. Ansa och skär salladslöken i ca 1/2 cm långa bitar. Blanda örterna med salladslöken.
  6. Blanda 3/4 av riset med ört- och salladslöksblandningen i en kastrull som har ett tätslutande lock, helst teflon. Blanda resten av riset med saffran. Lägg det i en liten kastrull som har ett tätslutande lock.  Smält smöret och fördela det över riset i båda kastrullerna.
  7. Täck undersidan av grytornas lock med en ren handduk, lägg på locken på de båda riskastrullerna och låt riset ångkoka på mycket svag värme 25-30 minuter (lyft inte på locket under tiden).
  8. Sätt ugnen på 150˚C.
  9. Lax: Bryn laxen i smöret i en stekpanna. Lägg den i en ugnsäker form och sätt in mitt i ugnen 5-6 minuter eller tills innertemperaturen är 52˚C.
  10. Tomater: Stek tomaterna i smöret i en stekpanna 1-2 minuter.
  11. Till servering: Lägg en sträng av saffransriset över örtriset, servera det med lax, tomater och lime- eller citronklyftor. Garnera gärna med dill.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfritt: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Ris
  • 4 dl basmatiris
  • 1 1/2 msk grovt salt
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka koriander
  • 125 g salladslök
  • 1/2 g saffran
  • 4 msk smör
Lax
  • 1 citron
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald svartpeppar
  • 4 bitar laxfilé (à ca 150 g)
  • 1/2 msk smör
Tomater
  • 250 g körsbärstomater eller babyplommontomater
  • 1/2 msk smör
Till servering
  • lime- eller citronklyftor
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Färsk laxfilé i bit, vacpack

10 % rabatt

ICA Gott Liv 600 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 3153 kJ / 754 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept