ÖVER 60 MIN | Medel

Dolmeh barge mo - Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar är en klassisk rätt som det finns många olika varianter av i Mellanöstern och länderna runt Medelhavet. Just dessa med namnet Dolmeh barge mo har persiskt ursprung. Otroligt goda små munsbitar på buffébordet eller till en massa meze.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 35 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Värm olja i en stekpanna och tillsätt den hackade löken. Fräs någon minut tills löken mjuknar utan att den tar färg. Tillsätt färsen och låt fräsa ytterligare några minuter.
  3. Rör ner mynta, persilja, gurkmeja, paprikapulver, salt och peppar. Tillsätt 1 dl vatten (för 35 st) och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Låt svalna.
  4. Häll av och skölj linserna. Blanda med fräset och riset.
  5. Lägg 1 msk av fyllningen mitt på vinbladet. Vik först över stjälkkanten, därefter sidokanterna. Rulla sedan ihop knytet så hårt du kan med bladets överkant.
  6. Lägg dolmarna i en oljad gryta. Rör ihop socker och citronjuice med 3 dl vatten (för 35 st).
  7. Häll lagen över vinbladsdolmarna. Låt sjuda under lock ca 45 minuter. Låt svalna.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per vinbladsdolme.

Ingredienser

Portioner: 35 st
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 150 g lamm- eller nötfärs
  • 1 dl hackad mynta
  • 1 dl hackad persilja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
  • 1 förp kokta linser (à ca 300 g)
  • 5 dl kokt kallt basmatiris
  • 1/2 burk vinblad i lag (à 620 g)
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl färskpressad citronjuice

Näringsvärde
Per portion

Energi 192 kJ / 46 kCal