Lalehs persiska ris
Byt ut ditt vanliga ris och lyxa till det genom att tillaga det på persiskt vis. Du blandar basmatiriset med lyxig saffran, smörstekta berberisbär och knapriga pistagenötter. En hänförande blandning som måste testas!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2008
Ingredienser
6 portioner
4 dl basmatiris
3 msk olja
2 dl corn flakes
1/2 påse saffran (à 1/2 g)
1 dl torkade berberisbär eller tranbär
2 - 2 1/2 msk hackade pistagenötter
smör eller olja till stekning
salt
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 6 port.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1312 KJ / 313 kCal
Fett10.1 g
Salt0.08 g
Kolhydrater48.3 g
Protein6.6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Det är så att annars klibvar riset ihop till en grötig massa. Därför viktigt med handuk över det. Hälsningar Mariam
Mariam
2017-12-09Hej! Persiskt ris är jöttegott. Till Lalehs recept ska jag dock tillägga att när man lagar basmati ris är det viktugt att skölja riset noga och blötlägga det ca 2 timmar innan man kokar den i 5 minuter. Sedan när man hällt ut allt vatten och hällt riset tillbaka i kastrullen för att sjuda under lock i 25 minuter på spisen på 2 elker 3 värmegrad är det vijtigt att man täcker riskastrullen med en ren handduk eller två stora servetter därför att ångan ska samlas upp så att den inte rinber ber över riset
Mariam
2017-12-09