UNDER 45 MIN | Medel

Rotsellerisoppa med vita bönor

En god och mättande soppa kan imponera på vilken gäst som helst och rotsellerisoppa med kokta vita bönor toppad med vitlökskrutonger är en enkel rätt att briljera med! Krutongerna med vitlök och mandel adderar ett litet crunch på toppen till den lena och krämiga rotsellerisoppan. Smaklig spis!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Soppa: Skala lök och rotselleri och skär i ca 1 cm stora bitar.
  2. Stek löken i en stor kastrull i smöret tills den får färg. Tillsätt rotsellerin och stek ytterligare några minuter tills den också börjar få färg.
  3. Tillsätt timjan, vatten och smulade buljongtärningar. Koka ca 20 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
  4. Häll bönorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönorna i soppan.
  5. Mixa soppan helt slät i en matberedare eller med en mixerstav och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt koka upp igen före servering.
  6. Topping: Grovhacka mandlarna. Skär brödet i tärningar och stek i oljan tills det får fin färg, tillsätt mandlarna och stek med i någon minut. Pressa i vitlöken mot slutet och vänd runt krutongerna.
  7. Servera soppan med toppingen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen och brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfria produkter av smör och grädde.

Ingredienser

Portioner: 4
Soppa
  • 1 gul lök
  • ca 500 g rotselleri
  • 1 msk smör
  • 1 tsk torkad eller färsk timjan (1 tsk torkad motsvarar ca 1 msk färsk)
  • 11 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 förp kokta stora vita bönor
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
Topping
  • 50 g skållad mandel
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta

Näringsvärde
Per portion

Energi 2486 kJ / 593 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept