Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Tryffeldoftande rotsellerisoppa med svamptoast

En makalöst god rotsellerisoppa där svamptoasten är ett givet komplement. Crème fraichen i soppan bidrar till en fantastiskt krämig konsistens, och den färska persiljan gör kryddningen komplett. Toasten gjord på champinjonfräs toppas med en smakrik ost och avslutas i ugnen innan den serveras med soppan.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 45, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina svampen till svamptoasten.
  2. Sätt ugnen på 225˚C.
  3. Soppa: Skala och skiva lök och potatis. Skär bort skalet av rotsellerin med kniv och skär den sedan i mindre bitar.
  4. Fräs lök och rotselleri i oljan i en kastrull. Tillsätt potatis, buljong och crème fraiche och koka tills rotfrukterna är mjuka, cirka 15 minuter. Mixa sedan till en slät soppa.
  5. Hacka persiljan. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av.
  6. Svamptoast: Låt svampen rinna av i ett durkslag. Skala och finhacka löken.
  7. Stek svampen i oljan i en stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt sedan löken och fräs tills den är mjuk. Krydda med salt och peppar och blanda i hälften av den hackade persiljan.
  8. Rosta bröden på en plåt i ugnen några minuter. Lägg sedan upp svampfräset på bröden. Strö på osten och gratinera mitt i ugnen cirka 8 minuter.
  9. Soppa: Blanda ner bönorna i soppan och låt den bli varm. Smaka sedan av med salt, peppar och tryffelolja, rör ner persiljan.
  10. Servera soppan med svamptoast.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Rätten är fri från ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.

Tips

Tillsätt gärna vitlök i soppan eller i svampfräset. Rostade nötter är även det gott i soppan.

Ingredienser

Portioner: 4
Soppa
  • 1 gul lök
  • 1 bakpotatis
  • ca 200 g rotselleri
  • 1 msk olja
  • 7 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten och tärning eller fond)
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 kruka persilja
  • 410 g stora kokta vita bönor
  • 1 msk tryffelolja
Svamptoast
  • 500 g fryst svampmix
  • 1 gul lök
  • 1 tsk olja
  • salt och peppar
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1 1/2 dl riven prästost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1867 kJ / 446 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept