Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Sotad Rotselleri med getyoghurt, vattenkrasse och sikrom

En finsmakarmeny för dig som vill ha lite utmaningar i din matlagning. Riktig gourmetmat med andra ord. En lyxig förrätt med krispiga rotsellerichips och fräscha yoghurtsmaker. Tänk på att samma rotselleri används i flera delar av rätten!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Köp en stor rotselleri på ca 500 g som räcker till alla 3 recepten (för 4 port).

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Bakad rotselleri: Skala rotsellerin och skär 4 skivor (för 4 port), ca 2 cm tjocka. Använd stansring och stansa ut 4 runda cylindrar (för 4 port), ca 5 cm i diameter. Lägg i en liten form och tillsätt smör och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Ta upp bitarna och låt dem torka på papper.
  3. Rotsellerichips: Gör några tunna flagor av den råa rotsellerin med hjälp av potatisskalare.
  4. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta till 150°C. Fritera flagorna i oljan tills de är gyllenbruna och krispiga. Lägg dem på papper och salta.
  5. Rosellerikräm: Skär överbliven rotselleri i små bitar. Lägg dem i kastrull och häll på grädde så att det täcker. Tillsätt saltet och koka mjuk. Häll av vätskan och spara den.
  6. Mixa rotsellerin till en slät puré i mixer eller med stavmixer. Späd eventuellt med lite av vätskan. Smaka av med salt. 
  7. Getyoghurt: Värm oljan till ca 50°C i en kastrull.
  8. Mixa oljan och vattenkrasse med en stavmixer tills den blir slät.
  9. Sila genom kaffefilter och blanda lätt med getyoghurten. Smaka av med salt. Viergen ska serveras sprucken.
  10. Sikrom: Rök rapsoljan ca 10 minuter och låt svalna. Se tips nedan.
  11. Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna och hacka den grovt. Blanda försiktigt sikrom, rökt olja och hackad mandel. 
  12. Bakad rotselleri: Värm snabbt de bakade rotselleribitarna i torr och mycket varm stekpanna så att de får en lätt sotad yta.
  13. Slå lite av viergen i botten av en djup tallrik. Placera rotsellerin i mitten av tallriken.
  14. Till servering: Spritsa rotsellerikräm på den bakade rotsellerin och toppa med rom, rotsellerichips och vattenkrasse.

Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från svenska professionella tävlingskockar.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Innehåller laktos och mjölkprotein.

Tips

Hur röker man oljan? I ett kärl i en liten röklåda, eller i en klotgrill. Tänd rökspån i en liten aluminiumform eller på aluminiumfolie så att det börjar ryka ordentligt, formen placeras sedan på grillens botten. Häll rapsoljan i ett kärl med lock. Ställ kärlet med locket på grillgallret och stäng eventuella ventilationshål. Vänta i cirka 10 minuter och ta sedan bort kärlet med oljan och släck rökspånet.

Ingredienser

Portioner: 4
Bakad rotselleri
  • ca 250 g rotselleri
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
Rotsellerichips
  • ca 125 g rotselleri
  • 5 dl rapsolja
  • salt
Rotsellerikräm
  • ca 125 g rotselleri
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
Getyoghurt och vatten krasse vierge
  • 3 dl rapsolja
  • 150 g vattenkrasse
  • kaffefilter
  • 4 dl getyoghurt
  • salt
Rökt sikrom
  • 3 msk rapsolja
  • 50 g skalad mandel
  • 60 g sikrom
  • rökspån
  • aluminiumform
Till servering
  • 50 g vattenkrasse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4763 kJ / 1138 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept