Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Rostad grönsakssoppa med vitlökscrème

(224)
60 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

En härlig skördesoppa som blir extra mustig av att rödlök, morötter, palsternacka och körsbärstomater först rostas i ugnen. Orkar du inte göra egen vitlökscrème finns crème fraiche med smak av rostad vitlök att köpa färdig.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 rödlök
  • 2 paprikor
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 250 g körsbärstomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 8 dl vatten
  • 2 1/2 msk konc grönsaksfond
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk rostade solrosfrön
  • ev krasse till garnering
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar.
  3. Lägg lök, paprika, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter.
  4. Lägg vitlöksklyftorna åt sidan. Mixa resten av det rostade med stavmixer eller i matberedare till ett slätt mos. Häll det i en kastrull. Tillsätt vatten och grönsaksfonden. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten.
  5. Kläm ut innehållet ur vitlöken. Mixa med crème fraiche till en slät röra. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera soppan med en klick vitlökscrème. Toppa med rostade solrosfrön och garnera ev med klippt krasse. En färskostsmörgås är gott till.

För alla

Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i fonden.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt crème fraiche mot laktosfri.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt crème fraiche mot Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).

Tips

Rosta grönsakerna för en mer koncentrerad smak.

Crème fraiche med rostad vitlök finns att köpa färdig om du nte vill göra din egen.

Näringsvärde
Per portion

Energi
1566 kJ / 374 kCal
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO-e/portion

0 - 0,7 kg CO-e/portion
0,7 - 1,4 kg CO-e/portion
1,4 - 2,4 kg CO-e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

ICA återkallar ICA salladsmix Läs mer