ÖVER 60 MIN | Medel

Rostad aubergine och lök med bönor och tomatsås

Servera ugnsrostad aubergine och lök med marinerade bönor och smakrik tomatsås till middag! Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Aubergine och lök: Skär auberginen ca 3 cm stora bitar. Skala, halvera eller klyfta löken beroende på storlek. Blanda med olja och salt på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter tills allt är mjukt och fått fin färg.
  3. Bönor: Häll av och skölj bönorna. Låt rinna av. Finhacka vitlöken. Blanda bönorna med resten av ingredienserna. 
  4. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan i en kastrull ca 3 minuter tills löken mjuknar.
  5. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 1 minut. Rör ner krossade tomater och kryddor. Låt koka på svag värme under lock ca 15 minuter. 
  6. Servera den bakade auberginen och löken med bönorna och tomatsåsen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Rostad aubergine och lök
  • 500 g aubergine
  • 200 g blandad lök
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt
Marinerade bönor
  • 1 förp kokta små vita bönor (à 380 g)
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 3/4 msk färskpressad citronjuice
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
Tomatsås
  • 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 förp krossade tomater (à 500 g)
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk strösocker

Näringsvärde
Per portion

Energi 1401 kJ / 334 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept