Gazpacho - spansk grönsakssoppa

Här kommer ett läckert recept på gazpacho, som är en kall spansk grönsakssoppa med tomater, gurka, äppelcidervinäger och grönsaksbuljong. Till soppan serverar du gurka, paprika och brödkrutonger. Soppan passar utmärkt att servera en varm sommardag.

Ingredienser
4 portioner
800 g tomater
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 gurka
ca 1 dl färska basilikablad
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvins- eller äppelcidervinäger
6 dl grönsaksbuljong (se länk nedan)
1/2 tsk socker
1 tsk salt
1 - 1 1/2 krm peppar
Tillbehör
1/2 gurka
1 paprika
brödkrutonger
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1111 KJ / 266 kCal
Fett15 g
Salt3 g
Kolhydrater25 g
Protein6 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Hur kan det vara 266 kalorier?? Låter väldigt mycket. Hur mycket brödkrutonger räknar ni per portion?
Ulrika
2025-08-28Jättegott och enkelt!
Ingela
2025-07-30Blev väldigt gott! Jag uteslöt buljongen helt, skållade och skalade inte tomaterna och tillsatte två kvistar selleri.
Amelie
2025-07-28