Risotto med kantareller och parmesan

73
6
Risotto med kantareller och parmesan

I mötet mellan risotto och svamp uppstår verklig smakmagi! Det är bara något som säger klick. Välj den sorts svamp skogen eller butiken erbjuder, kantareller eller italienarnas favoritsvamp Karl Johan blir minst lika gott.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2013

Risotto med kantareller och parmesan

Ingredienser

6 portioner
ca 1 1/4 l vatten
4 msk konc kycklingfond
1/2 purjolök
4 msk smör
4 dl risottoris (t ex arborio eller carnaroli)
1 dl vitt vin
ca 500 g färska kantareller
3/4 tsk salt
1 krm peppar
200 g finriven parmesan
färsk timjan till garnering

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera fonden och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera fonden, använd mjölkfritt ostalternativ och byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: Kontrollera fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1 105 lysozym, t ex svensk hårdost.

Gör så här

Tips

Var noga med att använda varm buljong och spä riset i omgångar till en krämig konsistens där riset ännu har kvar en liten hård kärna i mitten. Det är tricket för en lyckad risotto!

Vad tyckte du om receptet?

73

Kommentarer

Johanna

2022-08-22

Hur mycket bör man minska på vatten och fond? Halvera?

Johanna

2021-10-02

Ska man koka med eller utan lock?

Inger

2021-05-07

Toppade med lite stekt grön sparris. Fantastiskt gott!

Näringsvärde per portion

Energi 2004 KJ / 479 kCal
Fett 20 g
Salt 7.02 g
Kolhydrater 49 g
Protein 21 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden