Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 30 MIN | Medel

Risotto med kantareller och parmesan

I mötet mellan risotto och svamp uppstår verklig smakmagi! Det är bara något som säger klick. Välj den sorts svamp skogen eller butiken erbjuder, kantareller eller italienarnas favoritsvamp Karl Johan blir minst lika gott.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vatten och fond i en kastrull.
  2. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i hälften av smöret i en stor kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut.
  3. Häll på vinet och låt det koka in. Häll sedan på kycklingbuljongen i omgångar på låg värme, rör om ofta.
  4. Koka ca 20 minuter tills riset är mjukt men med en liten kärna kvar och risotton har en krämig konsistens.
  5. Ansa och skär svampen i bitar. Stek den i resten av smöret i en stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar.
  6. Blanda ner svamp och parmesan i riset. Garnera med timjan.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: Kontrollera fonden och byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Kontrollera fonden, använd mjölkfritt ostalternativ och byt smör mot mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: Kontrollera fonden. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1 105 lysozym, t ex svensk hårdost.

Tips

Var noga med att använda varm buljong och spä riset i omgångar till en krämig konsistens där riset ännu har kvar en liten hård kärna i mitten. Det är tricket för en lyckad risotto!

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 1/4 l vatten
  • 4 msk konc kycklingfond
  • 1/2 purjolök
  • 4 msk smör
  • 4 dl risottoris (t ex arborio eller carnaroli)
  • 1 dl vitt vin
  • ca 500 g färska kantareller
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 200 g finriven parmesanost
  • färsk timjan till garnering
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2004 kJ / 479 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer