Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Risotto som i Lido di Ostia

En enkel men lite smålyxig risotto som har rena smaker och som kan ätas som den är med en bit bröd men som också är god förstärkt med till exempel räkor eller ärter.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka upp vattnet. Tillsätt kycklingfonden. Dra ner värmen och låt sjuda.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den tillsammans med riset i smöret och oljan i 3–5 minuter i en vid kastrull.
  3. Häll på 1–2 dl vin (för 4 port). Låt koka in. Tillsätt resten av vinet och buljongen. Låt koka utan lock i 15 minuter. Rör om då och då.
  4. Smaka av om riskornen har lagom mjukhet för din smak. Kanske behöver de koka några minuter till – jag gillar när de inte är alltför hårda i kärnan.
  5. Riv osten.
  6. Risotton ska kännas lite "blöt" när hälften av osten vänds ner. Låt risotton sedan stå och "mogna" 5–10 minuter innan den serveras med resten av osten bredvid.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 350 g risottoris (carnaroli)
  • 1 l vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 500 ml alkoholfritt vitt vin (Natureo free)
  • 1/2 gul lök eller schalottenlök (1/2 gul lökar motsvarar 2-3 schalottenlökar)
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 200 g parmesanost i bit
Lägg till i inköpslistan