Purjolökssoppa
En lättlagad, mustig och krämig purjolökssoppa med smaker av grönsaksbuljong och grädde. Smaka gärna av med lite muskotnöt som ger en fin mild men aromatisk smaksättning. Servera gärna med varma halstrade mackor.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2002
Ingredienser
4 portioner
2 stora purjolökar
2 msk smör eller margarin
5 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
ev lite muskotnöt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exklusive serveringsförslaget.
Energi1802 KJ / 431 kCal
Fett39 g
Salt1.99 g
Kolhydrater13 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mycket enkel och god soppa. Grädden kan helt eller delvis ersättas av Creme Fraiche. Jag hade även lite finhackad vitlök och ingefära med när jag brynte purjon.
Dan
2024-12-05Hej, jag har gjort denna soppa många gånger, fast jag toppar den med lite weterbotten riven ost jag bara älskar den .
Christer
2024-10-20Vad menas med "skiva purjolöken tunnt"? Lövtunnt, 3 mm, eller 5 mm, eller vad?
Janet
2024-09-02Hej Janet! ca 5 mm blir toppen. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-09-02