Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Enkel

Purjolökssoppa

En lättlagad, mustig och krämig purjolökssoppa med smaker av grönsaksbuljong och grädde. Smaka gärna av med lite muskotnöt som ger en fin mild men aromatisk smaksättning. Servera gärna med varma halstrade mackor.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2002
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj, ansa och skiva purjolöken tunt, använd den gröna blasten också.
  2. Smält matfettet i en stor kastrull och fräs purjolöken blank och mjuk.
  3. Tillsätt vatten, mjölk, grädde och buljongtärningarna. Koka upp, låt sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med salt och ev lite muskotnöt.
  4. Om du serverar maten i stugan, toppa med fint strimlad purjolök eller persilja eller med lite stekta eller rostade brödtärningar.
  5. Servera gärna tillsammans med Halstrade varma mackor.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, mjölkdryck och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsvärdet är beräknat exklusive serveringsförslaget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 stora purjolökar
  • 2 msk smör eller margarin
  • 5 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • ev lite muskotnöt
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1802 kJ / 431 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept