Purjolökssoppa
En lättlagad, mustig och krämig purjolökssoppa med smaker av grönsaksbuljong och grädde. Smaka gärna av med lite muskotnöt som ger en fin mild men aromatisk smaksättning. Servera gärna med varma halstrade mackor.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2002
Ingredienser
4 portioner
2 stora purjolökar
2 msk smör eller margarin
5 dl vatten
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
ev lite muskotnöt
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör, mjölkdryck och grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, mjölk och grädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Näringsvärdet är beräknat exklusive serveringsförslaget.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1802 KJ / 431 kCal
Fett39 g
Salt1.99 g
Kolhydrater13 g
Protein7 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Vad menas med "skiva purjolöken tunnt"? Lövtunnt, 3 mm, eller 5 mm, eller vad?
Janet
2024-09-02Hej Janet! ca 5 mm blir toppen. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-09-02En av mina favoriter, toppad med lie riven Västerbotten ost.
Christer
2024-02-08Väldigt god! Brukar krydda mer med lite trocomare och vitlökspulver.
Christine
2021-03-09