Pumpasoppa

Värmande och förträffligt smakfull soppa med pumpa, äpple och timjan. Tillsätter du även vitlök, ingefära och saké, alternativt vitt vin, så är du inte långt ifrån en krämig pumpasoppa!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2009

Ingredienser
8 portioner
ca 1 1/2 kg pumpa (t ex butternutsquash eller hokkaido)
2 äpplen
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 - 3 1/2 cm färsk ingefära
2 msk olja
2 l vatten
5 hönsbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
2 dl sake eller vitt vin (2 dl sake motsvarar 1 dl vin)
2 msk färsk, hackad timjan
1 1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
smörgåskrasse till garnering
Gör så här
00:10:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi786 KJ / 188 kCal
Fett9 g
Salt4 g
Kolhydrater17 g
Protein3 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jag har just upptäckt att receptet i appen inte är identiskt med detta i datorn. Det är dessutom felaktigt. För 6 personer står här i datorn 1 kg pumpa (noga räknat borde det kanske vara 1,125 kg) men på min platta läste jag 13/25 kg, vilket ju är ca 1/2 kg. För 4 pers är det rätt igen. Sedan finns det en del knasiga mått, men det har väl att göra med sättet att öka el minska för olika portioner. Det vore kanske bra om någon klurade ut vilket som är bästa mått och vikt att använda just när recepten går att öka el minska. Om man tar 1500 g så kan ju 6 portioner av 8 göras om till 75 % som blir 1125 g.
Marianne
2022-10-16Vi använde Uchiki Quri- pumpa från trädgårdslandet. Det var höstens bästa måltid.
Lennart
2020-10-29Jag brukar ha lite sötpotatis i oxå. Sen fräser jag lite bacon att lägga på soppan vid servering.
Johanna
2018-11-16