Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 15 MIN |

Pocherad torskrygg med rostad jordärtskocka, parmesancrème, äpple och forellrom

En meny som heter duga. Jordärtskockan steks i smör med färsk timjan, så att smakerna kommer fram extra bra. Ett tips för att lyckas är att du lagar rätten steg för steg och läser igenom hela receptet innan du börjar. Det är inte svårt, men starta i god tid!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Torskrygg: Blanda salt och vatten och rör om så att det löser sig.  
  2. Skär fisken i önskad portionsstorlek och lägg ner i rimlagen. Låt ligga i 30 – 60 min. 
  3. När det är dags för servering, koka upp vatten i en kastrull, lägg ned torsken och dra kastrullen åt sidan. Använd termometer och låt torsken gå till 52 grader innertemperatur.
  4. Rostad jordärtskocka: Sätt ugnen på 190°C
  5. Borsta rent jordärtskockorna, pensla med olja, salta och rosta i ugnen i 40 minuter.
  6. När rostningen av jordärtskockorna är klar, halvera skockorna och stek i smör med timjan och smaka av med salt.
  7. Hyvlad jordärtskocka: Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka ihop tills sockret har lösts upp. Låt därefter lagen svalna.
  8. Skala och ansa jordärtskockorna. Hyvla sedan ned de råa jordärtskockorna i lagen.
  9. Parmesancrème: Mät upp grädden i en kastrull, riv ned parmesanosten. Låt den smälta i kastrullen under omvispning.
  10. Mixa med stavmixer och låt svalna något.
  11. Mixa ner ägget i smeten och droppa därefter ner rapsoljan (försiktigt till en början så crèmen inte spricker) medan ni mixar.
  12. Smaka av med salt och citron.
  13. Tillbehör: Hyvla det gröna äpplet.
  14. Bryn smör i en kastrull till dess att den fått en nötig karaktär.
  15. Värm rapsolja till 160°C i en kastrull, riv ned pepparrot och fritera till dess att pepparroten blivit gyllene.
  16. Lägg upp torsken, jordärtskockorna, parmesancrèmen, forellrommen, den picklade jordärtskockan, det hyvlade äpplet, den friterade pepparroten och det brynta smöret på en tallrik.
  17. Garnera med plockad timjan och servera.

Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från Grythyttans kockstudenter.

För alla

Fri från gluten.
Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
Pocherad torskrygg
  • 15 g salt
  • 3 dl vatten
  • 600 g torskrygg
Rostad jordärtskocka
  • 300 g jordärtskockor
  • rapsolja
  • salt
  • 50 g smör
  • 5 kvistar timjan
Hyvlad jordärtskocka
  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 100 g jordärtskockor
Parmesancrème
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g parmesanost
  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • citron
Tillbehör
  • 1 grönt äpple
  • 150 g smör
  • 2 dl rapsolja
  • 1 pepparrot (ca 200 g)
  • 40 g forellrom
  • 1 kvist timjan
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4109 kJ / 982 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer