Pocherad torskrygg med rostad jordärtskocka, parmesancrème, äpple och forellrom
En meny som heter duga. Jordärtskockan steks i smör med färsk timjan, så att smakerna kommer fram extra bra. Ett tips för att lyckas är att du lagar rätten steg för steg och läser igenom hela receptet innan du börjar. Det är inte svårt, men starta i god tid!
Ingredienser
4 portioner
Pocherad torskrygg
15 g salt
3 dl vatten
600 g torskrygg
Rostad jordärtskocka
300 g jordärtskockor
rapsolja
salt
50 g smör
5 kvistar timjan
Hyvlad jordärtskocka
1/2 dl ättika (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
100 g jordärtskockor
Parmesancrème
1 dl vispgrädde
100 g parmesan
1 ägg
2 dl rapsolja
salt
citron
Tillbehör
1 grönt äpple
150 g smör
2 dl rapsolja
1 pepparrot (à ca 200 g)
40 g forellrom
1 kvist timjan
Gör så här
Detta är ett recept från Månadens skörd oktober 2015. Exklusivt från Grythyttans kockstudenter.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4109 KJ / 982 kCal
Fett66 g
Salt5.28 g
Kolhydrater46 g
Protein47 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Kan man göra parmesankrämen dagen innan och förvara i kylen ?
Linn
2024-12-09Hej Linn! Den kan du göra dagen innan. Ta ut den typ 1 timme innan servering så den hinner bli rumsvarm bara. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-12-10Jättegott! Bra fördelning av smaker, pepparroten bidrog med pepprighet och inlagda jordärtskockor och äpplet var kanon till. För mig var det avancerat, men mycket gick att förbereda. Gjorde torsken i ugn i stället, hade dock 1,5 kilo till 6 personer och allt gick åt, så det är lite fisk i receptet. Förberedde skockorna med att ugnsbaka dem på förmiddagen och kokade även upp parmesan och grädde ett bra tag innan. Gjorde större laddning med parmesankräm men det hade inte behövts då den delen var väl tilltagen.
Martina
2024-01-01