Pizza med olivkräm och prosciutto
Egen pizzadeg slår väl ändå det mesta, det tar en liten stund men är värt den tiden. Pizzans innehåll kan varieras i oändlighet, här ersätts den klassiska tomatsåsen av en olivkräm som görs av gröna oliver, vitlök och olivolja. På pizzan lägger du smakrik skinka, körsbärstomater och mozzarella.
Ingredienser
2 stora pizzor
Pizzadeg
25 g jäst
3 dl ljummet vatten (37°C)
2 msk olivolja
2 dl durumvetemjöl (till deg, 2 dl motsvarar ca 130 g)
1 dl durumvetemjöl (till utbakning, 1 dl motsvarar ca 65 g)
5 dl vetemjöl (till deg, 5 dl motsvarar ca 300 g)
1/2 dl vetemjöl (till utbakning, 1/2 dl motsvarar ca 30 g)
Topping
1 förp gröna urkärnade oliver (à 235 g)
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 förp mozzarella (à 125 g)
1 förp körsbärstomater (à 250 g)
1 förp prosciutto crudo (à 120 g)
2 krm nymald svartpeppar
1 tsk flingsalt
1 kruka färsk basilika
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per pizza.
Energi8505 KJ / 2033 kCal
Fett107 g
Salt12 g
Kolhydrater197 g
Protein64 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer