Pitepalt

Betyg 4.1 av 5.
73 personer har röstat
31Klimatsmart
Pitepalt

Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!

Pitepalt

Ingredienser

4 portioner
1 kg potatis
150 g rimmat sidfläsk
1 dl kornmjöl
ca 2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt (+ extra till kokning)

Till servering

lingonsylt
smält smör

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
73 personer har röstat

Kommentarer

Min mamma, född 1911 i Västerbotten, gjorde palt på bara kornmjöl, vatten och salt. Nån som känner igen? Britta

Brittmari

2024-04-29

Hemma körde vi potatisen genom köttkvarn (lättare än att riva), tillsatte 2 dl kornmjöl till 1 kg potatis och resten vetemjöl. Palten ska koka utan lock eller med locket på glänt, annars kokar de lätt sönder. Mamma var från Dennewitz utanför Malmberget.

Lisbeth

2024-02-01

Jätte bra recept, dock så blir det bättre om man sparar vätskan och har i lite eftersom i smeten, det hjälper till att binda palten

Amanda

2023-06-20

Näringsvärde per portion

Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi2130 KJ / 510 kCal
Fett14 g
Salt3.7 g
Kolhydrater77 g
Protein13 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Äggakaka
Betyg 4 av 5.
128 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ugnspannkaka med fläsk, timjanäpplen och rostade nötter
Betyg 4.6 av 5.
13 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fläskpannkaka
Betyg 4.2 av 5.
1451 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Äggkaka
Betyg 4 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Hasselnötspannkaka
Betyg 2.5 av 5.
2 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rösjöpankis
Betyg 3 av 5.
2 personer har röstat
Under 45 min att tillaga