Pitepalt
Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!
Ingredienser
4 portioner
1 kg potatis
150 g rimmat sidfläsk
1 dl kornmjöl
ca 2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt (+ extra till kokning)
Till servering
lingonsylt
smält smör
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi2130 KJ / 510 kCal
Fett14 g
Salt3.7 g
Kolhydrater77 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Min mamma, född 1911 i Västerbotten, gjorde palt på bara kornmjöl, vatten och salt. Nån som känner igen? Britta
Brittmari
2024-04-29Hemma körde vi potatisen genom köttkvarn (lättare än att riva), tillsatte 2 dl kornmjöl till 1 kg potatis och resten vetemjöl. Palten ska koka utan lock eller med locket på glänt, annars kokar de lätt sönder. Mamma var från Dennewitz utanför Malmberget.
Lisbeth
2024-02-01Jätte bra recept, dock så blir det bättre om man sparar vätskan och har i lite eftersom i smeten, det hjälper till att binda palten
Amanda
2023-06-20