Pitepalt

51
24
Pitepalt

Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!

Skriv ut
Pitepalt

Ingredienser

4 portioner
1 kg potatis
200 g rimmat sidfläsk
1 dl kornmjöl
ca 2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt

Till servering

lingonsylt
smör

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

51

Kommentarer

Karin

2021-11-05

"Alla" norrlänningar med självaktning har en paltgryta. Alltså en 10 liters panna. Alla paltarna görs då samtidigt. När man kokar palt så bjuder man oftast nån och gör man inte det, så äter man i flera dagar. Uppstekt palt, palt som steks upp i mjölk, varför inte en kallpalt på kvällskvisten och så klart värma upp en helpalt i mikron. Alla sätt att äta palt är rätt. Hälsning Karin från Åsele.

Ahmra

2021-10-23

ang vegeterisk fyllning... kroppskakor och kanske även pitepalt kan fyllas med följande enkel blandning: Koka gröna linser (20 min), mosa de och och blanda de med lök (färsk i små bitar, ej vitlök), salta och peppra

Jan

2021-05-12

Tycker att det är ju som vanliga kroppkakor? är det norrländsk? eller är det öländska eller småländska?

Testa liknande recept