Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Pitepalt

Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och riv potatisen fint. Låt rinna av ordentligt i en sil eller i ett durkslag. Skär fläsket i små tärningar.
  2. Blanda potatisen med korn- och vetemjölet och salt, börja med en mindre mängd mjöl och tillsätt mer om det behövs. Degen ska vara ganska fast.
  3. Skär degen i 12 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje. Lägg i ca 1 msk fläsktärningar, nyp ihop och forma till runda bollar.
  4. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  5. Lägg försiktigt i hälften av paltarna (för 4 port) med hjälp av en hålslev och rör försiktigt om så att de inte fastnar på bottnen. Låt dem småkoka 45-60 minuter.
  6. Ta upp med hålslev och varmhåll. Tillaga resten. Servera gärna med lingonsylt och lite smör som får smälta på palten.

Har du lagat receptet?

Klicka och betygsätt

(33)

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg potatis
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • 1 dl kornmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
Lägg till i inköpslistan