Palt
Riktig traditionell husmanskost är palt. Gör bollar av potatis och mjöl och koka dem nästan en timme och palten är klar att serveras med klassiska tillbehör som smält smör, lingon och fläsk.
Ingredienser
4 portioner
3 l vatten
2 tsk salt
Palt
900 g mjölig potatis (gärna mandelpotatis)
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt
Tillbehör
smält smör
rårörda lingon
rimmat stekt fläsk
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi1498 KJ / 359 kCal
Fett1 g
Salt3 g
Kolhydrater73 g
Protein9 g
Kommentarer
Vilket mjöl som används i palten beror på var i landet du bor. Det finns lika många variationer på mjölblandningar som kockar. Kroppkakor innehåller kokt potatis och inte rå potatis som i palt. Så det är inte mjölet som avgör om det är kroppkakor eller palt.
Anna
2024-02-10Palt är int gjort på vetemjöl utan på korn å råg mjöl, vetemjöl blir det kroppkaka
Dick robert
2022-11-24I palt ska det vara mest rågmjöl och en gnutta vetemjöl.
Eva
2022-03-10