Persisk nudelsoppa - Ash Reshte

Nudelsoppan Ash Reshte är en traditionell soppa som ätits i generationer och gärna serveras vid det persiska nyåret. Den persiska soppan kan givetvis lagas på många olika sätt. I vårt sopprecept här använder vi gröna linser, kidneybönor och kikärtor, samt spenat och koriander. Vid servering toppas soppan med karamelliserad lök och yoghurt.

Ingredienser
6 portioner
Soppa
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 krukor persilja
2 krukor koriander
200 g färsk spenat
1 purjolök (à ca 300 g)
1 förp kokta kidneybönor (à 400 g)
1 förp kokta kikärtor (à 400 g)
3 msk rapsolja
1 dl torra gröna linser
2 tsk gurkmeja
1 1/2 l grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
100 g reshte (persiska nudlar) eller spaghetti
salt
svartpeppar
Topping
2 gula lökar
3 msk rapsolja
2 msk torkad mynta
naturell yoghurt eller gräddfil
Gör så här
00:01:00
00:30:00
00:10:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1592 KJ / 381 kCal
Fett16 g
Salt2.1 g
Kolhydrater36 g
Protein17 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
3 stKan man ersätta färsk spenat med fryst? Hur mycket fryst i så fall?
Mitra
Hej Mitra! Om du använder fryst spenat så tillsätt den samtidigt som nudlarna. Använd samma vikt på den frysta men krama försiktigt ut lite vatten ur den. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Jag gör det här utan toppingen och det blir bättre enligt mig och de andra som äter.
Mitra
Funkar bra med udon nudlar brutna i mindre bitar om reshte inte går att få tag i! Oatlys havregurt passade fint som mjölkfritt alternativ också.
Jessica