Päronkaka med kardemumma

En saftig mjuk päronkaka som inte kommer göra någon besviken. Den innehåller havredryck och olja i stället för mejeriprodukter och det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en päronkaka som passar för många!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017

Ingredienser
10-12 bitar
3 1/2 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk malen ingefära
2 krm salt
2 1/2 dl havredryck
1 dl neutral rapsolja (+ extra till formen)
300 g päron (fast sort, t ex conference)
1/2 dl mandelspån
vallmofrön (till formen)
Gör så här
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Energi1063 KJ / 254 kCal
Fett12 g
Salt0.36 g
Kolhydrater34 g
Protein3 g
Kommentarer
22 stEnkel och snabb att baka. Uteslöt vallmofrön och istället för mandel hackade jag hasselnötter och toppade med. Alla (vegan/icke vegan) som var med och åt uppskattade kakan.
Liselott
Blev kanon när jag använd smör i stället för olja, mjölk o grädde i stället havredryck 🙈 Ökade kardemumma och minskade sockermängden (1/2 dl socker och knappt 1/2 sötningsmedel). Tack för grundreceptet 🙏 supernöjd 😍
Lena
Går den bra att frysa?
Louise
Hej Louise! Det går bra att frysa päronkakan. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Riktigt saftig och lättbakad kaka, men smaken var lite mild. Nästa gång tänkte jag prova med lite mer kardemumma och ingefära – det kan bli spännande!
Niloofar
Riktigt tråkig kaka, tung och smaklös trots goda päron. Inte ens kardemumman kunde rädda smaken. Baka något annat istället!
Kristina
Följde receptet till punkt och pricka, det blev supergott! (Använde vetemjöl.)
Anna
God och saftig kaka. Hade dock varken mandelflarn eller vallmofrön hemma. Men jag hoppade över toppingen och bröade formen med kokosflingor istället. Det blev jättegott! 😋
Terese
Tyvärr slöseri med tid, kan bara avråda från att lägga energi på att göra den här kakan. Möjligen är den ok om man är vegan och inte har så många alternativ (jag har själv varit vegan och då hade jag mycket lägre krav). Vallmofröna gav en konstig, nästan besk bismak och själva kakan smakade bara trist, trots kardemumman, som brukar kunna lyfta det mesta. Vill man ha det knastriga skalet kanske mannagryn är ett bättre alternativ än vallmo?
Petra
Väldigt god och saftig kaka! Jag kokade en sockerlag med stjärnanis, kanelstång och lite citronsaft som jag slog över päronbitarna. De fick stå och dra i lagen en stund. Sedan silade jag av lagen innan jag blandade ner bitarna i smeten. Blev väldigt gott. Snåla inte med vallmofröna, de tillförde verkligen en dimension till kakan!
Johanna
Helt fantastiskt god; smakrik och så saftig som bara den!!!! Tusen tummar upp 👍
Lina