Palsternackssoppa med svamp | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Palsternackssoppa med svamp

Slät och krämig soppa med palsternacka, potatis, shiitake och crème fraiche. Servera soppan med rostade mackor med nötmix av smör, ost och blandade nötter. Toppa soppan med svamp.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär palsternacka och potatis i mindre bitar. Ansa och skär purjolöken i bitar. Fräs detta utan att det tar färg i hälften av oljan i en stor kastrull.
  2. Tillsätt vatten, fond och lagerblad. Låt koka under lock 15-20 minuter.
  3. Skala och hyvla moroten tunt med potatisskalare. Ansa och skär svampen i skivor. Strimla salladslöken. Fräs alltsammans i resten av oljan i en stekpanna några minuter. Krydda med salt och peppar.
  4. Ta soppan från värmen och ta upp lagerbladet. Tillsätt crème fraiche och mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Nötmixmacka: Mixa nötblandningen med matfettet och osten till en slät smet med en stavmixer eller i en liten matberedare. Rosta brödet och bre på nötröran.
  6. Servera soppan med svampfräset och en rostad nötmixmacka.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden för samtliga allergener.
I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt ut crème fraiche mot laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour Supreme (innehåller soja) eller iMat fraiche (innehåller havre).

Receptet är lagat och kommenterat av Buffés Testlagare 2010.
Testlagarnas kommentarer är inlagda av ICA.se-redaktionen och finns även i Buffé nr 1 2010.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 palsternackor
  • 2 potatisar (mjölig sort)
  • 1/2 purjolök (à ca 300 g)
  • 8 dl vatten
  • 3 msk konc grönsaksfond
  • 1 lagerblad
  • 1 stor morot
  • 150 g svamp (t ex shiitake eller champinjoner)
  • 4 salladslökar
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 2 msk rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Rostad nötmixmacka
  • 1 dl blandade nötter (naturella)
  • 2 msk smör
  • 2 msk riven ost
  • 4 skivor lantbröd
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2360 kJ / 566 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept