Örtig fiskgryta med vongolemusslor och grillat bröd
En örtolja med basilika, persilja, dragon och vitlök ger smak åt både denna läckra fiskgryta och den grillade surdegsbaguetten som serveras till. Vongolemusslor är en mindre musselsort, mycket delikat och festlig. En fiskgryta som alla blir glada av!
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015
Ingredienser
4 portioner
Örtolja
1 kruka dragon
1/2 kruka basilika
1 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
1 msk finrivet citronskal
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
Fiskgryta
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 fänkål (à 250 g)
150 g salladsärtor
400 g laxfilé
300 g stillahavshälleflundra eller torskryggfilé (MSC-märkt)
300 g förkokta musslor av sorten vongole (frysta, tinade)
1 msk smör
2 dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad hummerfond
2 msk koncentrerad fiskfond
6 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
1/2 surdegsbaguette
1 dl riven parmesan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4431 KJ / 1057 kCal
Fett67 g
Salt3.2 g
Kolhydrater44 g
Protein57 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gjorde som Nell, extra vitlök och peppar, och det blev jättegott. Saltade även fiskbitarna lätt innan dom lades i grytan.
Jan eric
2020-10-11Jag gillar när det är lite styrka i en gryta så jag tillsätter mer chili och mer vitlök samt byter ut vongolemusslorna mot vanliga blåmusslor för att hettan inte ska överglänsa musslorna. Blåmusslor tål mer hetta.
Nell
2015-12-29