Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Örtig fiskgryta med vongolemusslor och grillat bröd

En örtolja med basilika, persilja, dragon och vitlök ger smak åt både denna läckra fiskgryta och den grillade surdegsbaguetten som serveras till. Vongolemusslor är en mindre musselsort, mycket delikat och festlig. En fiskgryta som alla blir glada av!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mixa alla ingredienser till örtoljan. Sila genom finmaskig sil.
  2. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Ansa och hacka fänkålen. Strimla salladsärterna.
  3. Ta bort ev skinn och skär fisken i mindre bitar. Skölj musslorna. Fräs lök och vitlök i smöret ca 5 minuter utan att de får färg. Rör ner chili och fänkål, fräs ytterligare 2 minuter.
  4. Tillsätt vin, fond och vatten. Låt koka ca 15 minuter under lock på svag värme.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Rör ihop majsstärkelsen med lite vatten och rör ner. Låt koka upp.
  7. Skär brödet i sneda skivor. Bred hälften av örtoljan på brödet och strö över parmesanen. Sätt in i ugnen ca 5 minuter.
  8. Lägg ner fisk, musslor och salladsärter i grytan, låt sjuda 3–5 minuter. Rör ner resten av örtoljan. Servera med brödet.

 

FÖR ALLA

Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt  ostalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Tips

Det är viktigt att du inte låter grytan koka när du väl har lagt ner fisken. Det ska bara sjuda, alltså hålla sig precis under kokpunkten, annars riskerar fisken att bli torr.

Ingredienser

Portioner: 4
Örtolja
  • 1 kruka dragon
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 tsk salt
Fiskgryta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 fänkål (à 250 g)
  • 150 g salladsärtor
  • 400 g laxfilé
  • 300 g stillahavshälleflundra eller torskryggfilé (MSC-märkt)
  • 300 g förkokta musslor av sorten vongole (frysta, tinade)
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 msk koncentrerad fiskfond
  • 6 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 surdegsbaguette
  • 1 dl riven parmesanost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4431 kJ / 1057 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer