Örtig fiskgryta med vongolemusslor och grillat bröd

Betyg 3.8 av 5.
46 personer har röstat
2
Örtig fiskgryta med vongolemusslor och grillat bröd

En örtolja med basilika, persilja, dragon och vitlök ger smak åt både denna läckra fiskgryta och den grillade surdegsbaguetten som serveras till. Vongolemusslor är en mindre musselsort, mycket delikat och festlig. En fiskgryta som alla blir glada av!

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015

Örtig fiskgryta med vongolemusslor och grillat bröd

Ingredienser

4 portioner

Örtolja

1   kruka dragon
1/2   kruka basilika
1   kruka persilja
2   vitlöksklyftor
1 msk  finrivet citronskal
1 dl  olivolja
1/2 tsk  salt

Fiskgryta

1   gul lök
2   vitlöksklyftor
1   röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2   fänkål (à 250 g)
150 g  salladsärtor
400 g  laxfilé
300 g  stillahavshälleflundra eller torskryggfilé (MSC-märkt)
300 g  förkokta musslor av sorten vongole (frysta, tinade)
1 msk  smör
2 dl  torrt vitt vin
1 msk  koncentrerad hummerfond
2 msk  koncentrerad fiskfond
6 dl  vatten
2 dl  vispgrädde
1 msk  majsstärkelse
1/2   surdegsbaguette
1 dl  riven parmesan

FÖR ALLA

Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt  ostalternativ.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonderna och brödet. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att du inte låter grytan koka när du väl har lagt ner fisken. Det ska bara sjuda, alltså hålla sig precis under kokpunkten, annars riskerar fisken att bli torr.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
46 personer har röstat

Kommentarer

Gjorde som Nell, extra vitlök och peppar, och det blev jättegott. Saltade även fiskbitarna lätt innan dom lades i grytan.

Jan eric

2020-10-11

Jag gillar när det är lite styrka i en gryta så jag tillsätter mer chili och mer vitlök samt byter ut vongolemusslorna mot vanliga blåmusslor för att hettan inte ska överglänsa musslorna. Blåmusslor tål mer hetta.

Nell

2015-12-29

Näringsvärde per portion

Energi4431 KJ / 1057 kCal
Fett67 g
Salt3.2 g
Kolhydrater44 g
Protein57 g

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Vinkokta musslor med pasta
Betyg 2 av 5.
3 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Sparrissoppa med musslor och roquefort
Betyg 1.3 av 5.
3 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Hälleflundra med hummersås
Betyg 2.8 av 5.
46 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Musselpasta med broccoli och persilja
Betyg 3.7 av 5.
6 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Tomatsoppa med lax & musslor
Betyg 2.8 av 5.
38 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Musselpasta med bönor och persilja
Betyg 4.3 av 5.
4 personer har röstat
Under 30 min att tillaga