Napolitansk pizzadeg
En klassisk napolitansk pizzabotten är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Här har vi gjort ett anpassat recept med bara 4 gram jäst, som funkar fint för hemmabruk och med en helt vanlig ugn istället för vedugn. Buon appetito!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019
Ingredienser
4 portioner
Deg
4 g färsk jäst (4 g motsvarar ca 1 tsk färsk jäst)
700 g vetemjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
5 dl vatten (1 dl motsvarar 100 g)
2 tsk salt (1 tsk motsvarar ca 8 g)
2 msk olivolja (1 msk motsvarar 15 g)
Till jäsning
olivolja
Gör så här
Obs! degen kräver lång jäsning se alternativ i texen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2823 KJ / 675 kCal
Fett10 g
Salt3.48 g
Kolhydrater127 g
Protein15 g
Kommentarer
Hej, jag undrar om det blir bra om man kör "pizzeriatekniken" när man bakar ut pizzorna; dvs att man trycker den platt i mitten medan man stretchar ut den mer och mer. Eller blir det bäst att bara trycka med fingertopparna i mitten så den blir ojämn, mer som vad jag förstår är den riktiga, italienska, tekniken. Skulle helst vilja ha en riktigt tunn, platt botten nämligen utan att den blir konstig.
Sandra
2024-11-04Undrar över jästen i recepten 4 g färsk jäst (4 g motsvarar ca 1 tsk färsk jäst) Hur mycket torrjäst ska man ha? Maria
Maria
2024-08-12Hej Maria! 4 gram färsk jäst motsvarar ca 1 gram torrjäst. Jag kan tyvärr inte säga hur mkt det är i ml men hoppas att du kan väga. Lycka till! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-08-12Den bästa pizzadegen! Jag låter de vila i kylen minst 48 timmar, då blir det ännu enklare att baka ut och ännu segare.
Maria
2024-08-11