Napolitansk pizzadeg
![Napolitansk pizzadeg](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_199570/cf_259/napolitansk_pizzadeg.jpg)
En klassisk napolitansk pizzabotten är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Här har vi gjort ett anpassat recept med bara 4 gram jäst, som funkar fint för hemmabruk och med en helt vanlig ugn istället för vedugn. Buon appetito!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019
![Napolitansk pizzadeg](https://assets.icanet.se/e_sharpen:80,q_auto,dpr_1.25,w_718,h_718,c_lfill/imagevaultfiles/id_199570/cf_259/napolitansk_pizzadeg.jpg)
Ingredienser
4 portioner
Deg
4 g färsk jäst (4 g motsvarar ca 1 tsk färsk jäst)
700 g vetemjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
5 dl vatten (1 dl motsvarar 100 g)
2 tsk salt (1 tsk motsvarar ca 8 g)
2 msk olivolja (1 msk motsvarar 15 g)
Till jäsning
olivolja
För alla
Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Obs! degen kräver lång jäsning se alternativ i texen.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2823 KJ / 675 kCal
Fett10 g
Salt3.48 g
Kolhydrater127 g
Protein15 g
Kommentarer
Första gång jag gör pizzadeg. Nu ligger 4 perfekta "bullar" i kylen på gäsning till middag i morgon kväll :)
Per
2024-07-254 portioner! Är det samma som 4 pizzor?? Märkligt sätt att mäta mängd i när det gäller pizzor.
Johan
2024-07-23Hej Johan! Håller med om att det blir knäppt om man nu vill göra just 4 pizzor till 4 personer. Men man kan ju också göra färre eller fler och då är tanken att det ändå räcker till 4 personer. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-07-23Receptet är i grunden helt okej, men innehåller katastrofalt mycket vätska. Proportionerna ovan kommer inte ge en deg utan en rinnig sörja.
Sebastian
2024-07-22