Napolitansk pizzadeg

En klassisk napolitansk pizzabotten är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Här har vi gjort ett anpassat recept med bara 4 gram jäst, som funkar fint för hemmabruk och med en helt vanlig ugn istället för vedugn. Buon appetito!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019

Ingredienser
4 portioner
Deg
4 g färsk jäst (4 g motsvarar ca 1 tsk färsk jäst)
700 g tipo 00 eller vetemjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
5 dl kallt vatten (1 dl motsvarar 100 g)
2 tsk salt (1 tsk motsvarar ca 8 g)
2 msk olivolja (1 msk motsvarar 15 g)
Till jäsning
olivolja
Gör så här
Obs! degen kräver lång jäsning se alternativ i texen.
00:05:00
00:05:00
05:00:00
24:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2823 KJ / 675 kCal
Fett10 g
Salt3.48 g
Kolhydrater127 g
Protein15 g
Kommentarer
105 stVad gjorde jag för fel? Den är klumpig och torr, för den ska väl va mjuk och kletig väl? Går det att rädda? Jag hade i 750g mjöl. Skulle jag ha hällt i lite i taget? Skulle jag ha blandad vattnet med jästen först? Jag hällde i allt på en gång enligt receptet är det därför den blev så? Försökte rädda den med mer vatten i efterhand och olja men den är lika torr. Nu låter jag den jäsa och hoppas på det bästa.
Mona
Mycket bra deg!
Christina
Blev jättegoda pizzor, körde dom i en pizzainsats på kolgrillen men ska definitivt pröva hemma i varmluftsugnen oxå Hade ingen bakmaskin utan knådade för hand fungerade lika bra.
Sibylla