Napolitansk pizzadeg

En klassisk napolitansk pizzabotten är tunn i mitten och luftig i kanterna, men med en frasig yta. Här har vi gjort ett anpassat recept med bara 4 gram jäst, som funkar fint för hemmabruk och med en helt vanlig ugn istället för vedugn. Buon appetito!
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019

Ingredienser
4 portioner
Deg
4 g färsk jäst (4 g motsvarar ca 1 tsk färsk jäst)
700 g tipo 00 eller vetemjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
5 dl kallt vatten (1 dl motsvarar 100 g)
2 tsk salt (1 tsk motsvarar ca 8 g)
2 msk olivolja (1 msk motsvarar 15 g)
Till jäsning
olivolja
Gör så här
Obs! degen kräver lång jäsning se alternativ i texen.
00:05:00
00:05:00
05:00:00
24:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2823 KJ / 675 kCal
Fett10 g
Salt3.48 g
Kolhydrater127 g
Protein15 g
Kommentarer
Mycket bra deg!
Christina
2025-08-07Blev jättegoda pizzor, körde dom i en pizzainsats på kolgrillen men ska definitivt pröva hemma i varmluftsugnen oxå Hade ingen bakmaskin utan knådade för hand fungerade lika bra.
Sibylla
2025-08-04Jag saknar information kring jäsningen och att baka ut själva pizzan. Jag testade att jäsa i rumstemperatur som det står i receptet men är inte alls nöjd med resultatet. Har följt alla steg 100%. Hur ska de 4 bollarna jäsas - i vilken typ av ”behållare”, vilken storlek krävs? Ska det vara med duk på eller ska de jäsas fritt? Hur rekommenderar ni att man formar pizzorna efter jäsning, ska jag ha mjöl till utbakningen?….
Sara
2025-07-23