Massaman curry med morot, potatis och lök

Den här grytan mår man bra av när man äter! Potatis, morot och linser tillsammans med mustiga milda kryddor som blir ännu godare i din matlåda eller om grytan görs dagen innan. Servera med valfri topping och din lunchlåda når nya höjder. Receptet räcker till en vardagsmiddag för fyra och två matlådor.

Ingredienser
6 portioner
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 morötter
900 g potatis
2 citrongrässtjälkar
2 msk riven färsk ingefära
4 msk olja
3 tsk mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald muskot
3 tsk spiskummin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 ml kokosgrädde
1 kanelstång
2 förp kokta gröna linser (à ca 400 g)
salt
svartpeppar
1 lime
Förslag på toppingar för att variera grytan i matlådor
rostad lök och kokos
sesamfrön och mandel
pumpafrön och aprikos
russin och cashewnötter
crème fraiche eller youghurt och mango chutney
Gör så här
00:30:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är beräknad utan topping.
Energi3036 KJ / 729 kCal
Fett35 g
Salt2 g
Kolhydrater73 g
Protein21 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott, nästa gång ska jag testa med grytbitar som någon skrev här.
Pia
2023-03-01Gott
Pia
2023-03-01Gjorde en egen version av den men utgick från grundrecept och blev väldigt gott. Tips: 1 mindre lök. 1 extra morot. Mer gurkmeja. Grytbitar i. Lite mer fasthet med och i med grädde. Servera till kokt potatis eller ris.
Alexandra
2023-03-01