Massaman curry med morot, potatis och lök
Den här grytan mår man bra av när man äter! Potatis, morot och linser tillsammans med mustiga milda kryddor som blir ännu godare i din matlåda eller om grytan görs dagen innan. Servera med valfri topping och din lunchlåda når nya höjder. Receptet räcker till en vardagsmiddag för fyra och två matlådor.
Ingredienser
6 portioner
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
4 morötter
900 g potatis
2 citrongrässtjälkar
2 msk riven färsk ingefära
4 msk olja
3 tsk mald koriander
1/2 tsk chiliflakes
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald muskot
3 tsk spiskummin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 ml kokosgrädde
1 kanelstång
2 förp kokta gröna linser (à ca 400 g)
salt
svartpeppar
1 lime
Förslag på toppingar för att variera grytan i matlådor
rostad lök och kokos
sesamfrön och mandel
pumpafrön och aprikos
russin och cashewnötter
crème fraiche eller youghurt och mango chutney
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsberäkningen är beräknad utan topping.
Energi3036 KJ / 729 kCal
Fett35 g
Salt2 g
Kolhydrater73 g
Protein21 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Gott, nästa gång ska jag testa med grytbitar som någon skrev här.
Pia
2023-03-01Gott
Pia
2023-03-01Gjorde en egen version av den men utgick från grundrecept och blev väldigt gott. Tips: 1 mindre lök. 1 extra morot. Mer gurkmeja. Grytbitar i. Lite mer fasthet med och i med grädde. Servera till kokt potatis eller ris.
Alexandra
2023-03-01