Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Lyxig kyckling med ingefärskrisp, rostad skocka och sötpotatispuré

Med smart planering är den här lyxiga kycklingrätten ingen konst att laga. Den saftigt tillagade kycklingen bjuds i festligt sällskap av friterad ingefära, len puré på sötpotatis och rödvinskokta belugalinser som lyfter den ytterligare några snäpp.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Dagen före festen

  1. Kyckling: Skala lök och jordärtskockor. Skär i mindre bitar. Lägg i en bunke. Blanda med citronjuicen, så att jordärtskockan inte missfärgas.
  2. Fyll på med vatten så att det täcker. Förvara övertäckt i kylskåp.
  3. Gnid in kycklingen runt om med saltet och ingefäran. Låt marinera 1 timme i kylskåp.
  4. Skölj kycklingen i kallt vatten och torka torr med papper.
  5. Bryn kycklingen i olja ca 2 minuter på varje sida, tills den får färg. Förvara övertäckt i kylskåp. 
  6. Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen och krydda med salt. Förvara övertäckt i kylskåp.
  7. Puré: Skala och skär sötpotatisen i bitar. Lägg i en kastrull. Häll på fond och vatten så det täcker. Koka mjuk. Finhacka chilin.
  8. Häll av sötpotatisen men spara ca 1 dl av spadet.
  9. Mosa sötpotatisen och vispa den slät med elvisp. Tillsätt chili och smör. Späd med lite av spadet. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp.
  10. Linser: Koka linserna i vatten och fond ca 20 minuter. Låt svalna. Förvara övertäckt i kylskåp.
  11. Krisp: Skala och skär ingefäran i tunna strimlor. Stek i rikligt med olja tills de får färg. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt. Förvara övertäckt.
  12. Servera med lättlagad rödvinssås.

2 timmar före servering: Ta ut kycklingen ur kylen.

1 timme före servering

  1. Ta ut skockor, lök, dressing, linser, puré och sås ur kylen.
  2. Häll av skockorna och löken. Torka dem på en ren handduk och lägg på en bakpappersklädd plåt. Blanda med olja, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°C.

30 minuter före servering

  1. Ställ plåten i mitten av ugnen 15 minuter.
  2. Ta ut och lägg på kycklingen. Ställ in i ugnen ytterligare ca 10 minuter, eller tills kycklingen är klar – skär ett snitt och kontrollera så att köttsaften är klar och inte rosa.
  3. Lägg linserna och 1 dl (för 4 port) av rödvinssåsen i en kastrull. Koka upp, varmhåll.
  4. Värm purén i en kastrull på svag värme. Späd ev. med lite vatten. Ta ut kycklingen och lägg på en skärbräda, låt vila 5 minuter. Skär i skivor. 
  5. Ringla dressing och klipp koriander över skockor och lök. Vänd runt försiktigt.
  6. Lägg upp skockor, lök, linser och puré på tallrikar. Lägg på kyckling och skeda över lite sås. Toppa med ingefärskrisp. Bjud resten av rödvinssåsen till.

För alla

Kontrollera innehållet i fonden för samtliga allergener. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Kyckling
  • 150 g små steklökar
  • 600 g jordärtskockor
  • 3 msk färskpressad citronjuice
  • ca 700 g kycklingbröstfiléer med skinn (gärna ekologiska eller majskyckling)
  • 2 krm salt
  • 2 msk grovriven ingefära
  • 1 msk olivolja
  • 1 kruka koriander
Dressing
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 2 tsk färskpressad limejuice
  • 2 tsk finriven ingefära
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
Sötpotatispuré
  • 600 g sötpotatis
  • 1 msk konc. kycklingfond
  • 1/2 röd spansk peppar
  • 2 msk smör
Buljongkokta linser
  • 2 dl belugalinser
  • 4 dl vatten
  • 2 msk konc. kycklingfond
Ingefärskrisp
  • 150 g ingefära
  • ca 2 dl olja
  • salt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3486 kJ / 833 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept