Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Rimmad kalkon med sötpotatispuré och tranbär

En perfekt rätt för lite festligare tillfällen finner du i denna rimmade kalkon med sötpotatispuré och tranbär. Koka sötpotatisen medan du steker kalkonfilén och gör sedan en puré av potatisen. Servera med en tranbärssallad toppad av citrusdressing.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är avsett för 4 portioner.

  1. Gnid in kalkonfiléerna med 1 msk salt. Låt köttet rimma under tiden du förbereder sötpotatisen. Stek köttet medan sötpotatisen kokar.
  2. Torka av köttet och bryn det runtom i 1 msk smör eller olja ca 5 minuter i en stekpanna. Sätt på lock och sänk värmen. Låt köttet steka klart 10–15 minuter. Kontrollera att klar köttsaft kommer ut genom att sticka en kniv i den tjockaste delen. Krydda med 2 krm peppar.
  3. Sötpotatispuré: Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i 1 liter vatten och smulade buljongtärningar eller fond ca 10 minuter under lock. Häll av kokvattnet, men spara det vid sidan om.
  4. Tillsätt smör eller margarin och mixa sötpotatisen till en slät puré i matberedare eller med en mixerstav. Späd med lite av kokvattnet om purén känns för tjock. Smaka av med salt.
  5. Tranbärssallad: Dela, kärna ur och skär päronet i tunna klyftor. Lägg dem i en skål tillsammans med mâchesallad, tranbär och pumpakärnor. Blanda apelsinskal, apelsinjuice, vinäger, 2 msk olja, 1/2 tsk salt och 1/2 krm svartpeppar. Häll dressingen över salladen och blanda om.
    Servera kalkonbröstfilén, gärna i skivor, med sötpotatispurén och tranbärssalladen.

För alla

Fri från gluten. Fri från ägg. Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt matfett. 

Tips

Förenkla! Mosa den kokta sötpotatisen med gaffel tillsammans med smör eller margarin. Späd med kokvattnet för lösare mos.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 kalkonfiléer (à ca 300 g)
  • smör eller margarin
  • salt
Sötpotatispuré
  • ca 800 g sötpotatis
  • 1 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar eller konc fond (2 tärningar motsvarar 3 msk konc kycklingfond)
  • 25 g smör eller margarin
Tranbärsallad
  • 1 päron
  • 1 påse machesallad
  • 1 dl torkade tranbär
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • rivet skal av 1 tvättad apelsin
  • 3/4 dl färskpressad apelsinjuice
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?