Linsgryta med spenat och kokosmjölk
Kvällens middag bjuder på en variant av den klassiska och otroligt omtycka rätten dal. Dal är en indisk linsgryta som i detta fall får otroliga smaker från bland annat kardemumma, curry och kanel. Servera den med ris, krispiga broccolis, spenat och strö slutligen över rostade cashewnötter.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 37 2018
Ingredienser
4 portioner
4 port ris
Linsgryta
1/2 påse salladslök (à 125 g)
1/2 tsk chilipulver
1 msk curry
1/2 tsk kardemumma (malen eller mortlad)
1/2 tsk kanel
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser (3 dl motsvarar ca 300 g)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 ml lätt kokosmjölk
salt
peppar
65 g babyspenat
Till servering
200 g broccoli
1 msk olivolja
1 1/2 dl naturella cashewnötter
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2873 KJ / 687 kCal
Fett30 g
Salt4.11 g
Kolhydrater74 g
Protein23 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Läste tidigare kommentarer och dubblerade kryddorna (lite mer än dubbelt, förutom chili som jag skippade helt pga allergi). Hade även i en burk krossade tomater, spiskummin och limejuice. Och använde fetare kokosmjölk. Smarrigt! Tror att den hade blivit ännu bättre med en riven morot eller två och dubbla mängden spenat. Har du tid - ta hela eller nästan hela mängden väska och koka lite längre. Jag fick hälla på efter hand så det tog ändå fem minuter mer. Bra grundrecept att utgå ifrån!
Vidar
2024-01-20Bytte en av morötterna till en palsternacka. Grönsaksbuljong till hönsbuljong. Tillsatte 0,5 dl paprikapuré och chiliflakes ca 0,5 tsk.
Frida
2023-10-01Väldigt god! Ta dubbelt med kryddor om du vill få fart på grytan och balansera med 1 lime skal och juice.
Maria
2023-09-09