Kryddig linsgryta med limedipp

Betyg 2.8 av 5.
114 personer har röstat
3
Kryddig linsgryta med limedipp

En utsökt linsgryta som för smaklökarna hela vägen till Indien. Spiskummin, garam masala och gurkmeja som fräses ihop med röda linser står för de intensiva aromerna i denna rätt. Till servering adderas en klick av den fräscha limedippen samt en del nykokt ris. Gudomligt gott!

Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2014

Kryddig linsgryta med limedipp

Ingredienser

4 portioner

Linsgryta

1   gul lök
2   vitlöksklyftor
2   morötter
1 msk  olja
1 tsk  spiskummin
2 msk  garam masala
1 tsk  gurkmeja
2   lagerblad
2 dl  torkade röda linser
1 l  vatten
1   kruka persilja
1 dl  cashewnötter

Limedipp

1   lime
2 dl  gräddfil
1 msk  olivolja
salt och peppar

Till servering

4   port ris eller annat gryn
1/2   isbergssallad

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri gräddfil.
Gör mjölkproteinfri: byt ut gräddfil till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Gör så här

Tips

Rosta nötterna med chilipeppar, salt och honung i en stekpanna. På så sätt får du en söt och stark topping.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.8 av 5.
114 personer har röstat

Kommentarer

Bytte ut cashewnötter mot pumpafrön(allergi) och gräddfil mot turkisk yoghurt, samt garam masala-krydda mot tandoorikrydda(nästan samma ingredienser). När man hällde grytan över riset så rann den kryddiga vätskan igenom, la sig på botten, och gav riset en otroligt god smak, medans de goda grytbitarna la sig över riset helt perfekt! Den fräscha limedippen gifte sig med den kryddiga grytan, MUMS säger jag bara! Missa inte detta!

Emilia

2017-07-16

Byt ut vattnet mot en burk kokosmjölk och en burk krossade tomater. Låt puttra tills den inte är lös längre.

Johannes

2016-06-07

Det blev tyvärr en tämligen smaklös historia trots mängden kryddor. Mängden vatten i receptet var för stor så jag fick hälla av en hel del eftersom grytan mer framstod som en soppa. Jag kryddade på extra med Herbamare Spicy, Tandoorikrydda, 1 grönsaksbuljongtärning, svartpeppar, lite flytande honung och lite salt. Först då blev det en jättegod linsgryta.

Anne

2016-04-30

Näringsvärde per portion

Energi2251 KJ / 538 kCal
Fett21 g
Salt2.76 g
Kolhydrater68 g
Protein15 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Daal med linser, kokos och äpple
Betyg 4.5 av 5.
49 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Daal på röda linser
Betyg 4 av 5.
253 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Indisk röd linsdal – masoor daal
Betyg 4.1 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Paneer butter masala
Betyg 4.5 av 5.
26 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Indiska chilinötter
Betyg 3.2 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Under 45 min att tillaga