Dhal med koriander och tomat

459
17 Klimatsmart
Dhal med koriander och tomat

Om du älskar indisk mat kommer denna dhal med koriander och tomat bli en favorit. Kryddor som chili, curry, kardemumma och kanel fräses försiktigt ihop med vitlöken och sätter grunden för denna färgstarka rätt. I Indien är måltiderna en gudomlig konst, så samla vänner eller familj och njut av en smakresa.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 50 2016

Dhal med koriander och tomat

Ingredienser

4 portioner
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk chilipulver
1 msk curry
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
2 msk olja
3 dl röda linser (3 dl motsvarar ca 300 g)
7 1/2 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning eller fond)
4 port ris (gärna fullkornsris)
1/2 påse salladslök (à 125 g)
250 g körsbärstomater
1 kruka koriander
2 dl matyoghurt
salt och peppar
1/2 citron

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

459

Kommentarer

Carl

2021-11-09

*Fullkornsris*

Carl

2021-11-09

Jaha. Fullkornsbröd tar 45 minuter att tillaga, så börja med det. Borde stå som steg 1, inte steg 3.

Claes

2021-10-11

Väldigt tamt daal-recept! Var tvungen att krydda upp ordentligt för att det ens skulle likna en riktig daal. Saknade färsk ingefära och spenat, vilket ingår i det daal-recept vi vanligen använder. Dessutom gör yoghurten att receptet verkligen känns som en försvenskning av originalet.

Näringsvärde per portion

Energi 2368 KJ / 566 kCal
Fett 12.1 g
Salt 2.97 g
Kolhydrater 85.4 g
Protein 23.5 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden