Bakad sötpotatis med indisk linsfyllning | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Bakad sötpotatis med indisk linsfyllning

En krämig indisk linsgryta som görs smakrik och intressant med ekologiska kryddor: gurkmeja, kardemumma & Chili Flakes. Serveras med bakad sötpotatis och fräsch yoghurtbaserad topping med pumpakärnor och granatäpple.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Gör ett litet snitt på ovansidan av alla sötpotatisarna. Täck ett bakgaller med bakplåtspapper och placera sötpotatisarna på det. Baka i ugnen i ca 1 timme, eller tills skalet är lite frasigt och de känns helt mjuka inuti. 
  3. Förbered linsgrytan under tiden potatisen bakas. 
  4. Finhacka vitlök och lök och grovhacka aprikoserna.
  5. Skiva morötter och skär tomater i bitar, lägg åt sidan.
  6. Sätt en stor tjockbottnad kastrull på medelvärme.  
  7. Lägg i smör, lök, vitlök, aprikoser, ingefära, gurkmeja, kardemumma och chiliflingor. Fräs i ett par minuter tills löken mjuknat och köket doftar av kryddor. 
  8. Tillsätt morötter och linser och låt steka i ytterligare två minuter. 
  9. Häll på vatten och salt och rör om. Dra ner värmen något då det börjar koka, sätt på ett lock och låt sjuda i ca 15-20 minuter. 
  10. Rör om då och då så att linserna inte bränner fast i botten. Tillsätt ev. lite mer vatten vid behov. 
  11. Ta av från värmen när linserna är helt mjuka, tillsätt tomater och spenat och rör om. Smaka av och tillsätt mer salt vid behov.
  12. Placera sötpotatisarna på en tallrik eller i en skål. Skär ett större snitt eller kryss på ovansidan och tryck på sidan så att de öppnar sig. 
  13. Till servering: Häll linsfyllningen ovanpå, klicka ut en stor matsked yoghurt på toppen, strö över pumpakärnor, granatäpplekärnor och servera med koriander efter smak.

Recept och bild kommer från Santa Maria.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller använd olja. Välj laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller använd olja. Byt ut fetaost mot tofu.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 sötpotatisar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 4 torkade aprikoser
  • 3 msk smör (eller ghee)
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk gurkmeja
  • 2 tsk kardemumma
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2 morötter
  • 4 dl röda linser
  • 1 l vatten
  • 1 tsk havssalt
  • 2 tomater
  • 70 g spenatblad
Till servering
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 1 dl rostade pumpakärnor (eller groddade gröna linser)
  • ca 1 dl granatäpple kärnor
  • hackad koriander
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3140 kJ / 750 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept