Linsgryta med spenat och kokosmjölk

Betyg 4.2 av 5.65 personer har röstat
Receptet har 13 kommentarer
Linsgryta med spenat och kokosmjölk

Kvällens middag bjuder på en variant av den klassiska och otroligt omtycka rätten dal. Dal är en indisk linsgryta som i detta fall får otroliga smaker från bland annat kardemumma, curry och kanel. Servera den med ris, krispiga broccolis, spenat och strö slutligen över rostade cashewnötter.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 37 2018

Linsgryta med spenat och kokosmjölk

Ingredienser

4 portioner
4 port ris

Linsgryta

1/2 påse salladslök (à 125 g)
1/2 tsk chilipulver
1 msk curry
1/2 tsk kardemumma (malen eller mortlad)
1/2 tsk kanel
2 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 dl röda linser (3 dl motsvarar ca 300 g)
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 ml lätt kokosmjölk
salt
peppar
65 g babyspenat

Till servering

200 g broccoli
1 msk olivolja
1 1/2 dl naturella cashewnötter

Gör så här

00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

13 st
  • Läste tidigare kommentarer och dubblerade kryddorna (lite mer än dubbelt, förutom chili som jag skippade helt pga allergi). Hade även i en burk krossade tomater, spiskummin och limejuice. Och använde fetare kokosmjölk. Smarrigt! Tror att den hade blivit ännu bättre med en riven morot eller två och dubbla mängden spenat. Har du tid - ta hela eller nästan hela mängden väska och koka lite längre. Jag fick hälla på efter hand så det tog ändå fem minuter mer. Bra grundrecept att utgå ifrån!

    Vidar

  • Bytte en av morötterna till en palsternacka. Grönsaksbuljong till hönsbuljong. Tillsatte 0,5 dl paprikapuré och chiliflakes ca 0,5 tsk.

    Frida

  • Väldigt god! Ta dubbelt med kryddor om du vill få fart på grytan och balansera med 1 lime skal och juice.

    Maria

  • Supergod!!! Ta mindre del vatten 3 dl, tag även i 1 fp krossade tomater. Koka länge än 10 min (15-20 min). Då ”sätter” sig grytan bättre o blir tjockare. Spar inte på kryddorna, tog även i spiskummin.

    Anette

  • Enkel och god curry! Lita på mängden vatten, men koka ned till önskad konsistens. Funkar kanon att laga i stor stekpanna istället.

    Ann

  • Jättegott och enkelt

    Cecilia

  • Jättegott, men ta hälften av vattnet.

    Stina

  • Vi er heller ikke imponert, den ble altfor blöt.

    Kristine

  • Inte imponerad, något som saknades!

    Terése

  • Jättegott!

    Camilla

Näringsvärde per portion

Energi2873 KJ / 687 kCal
Fett30 g
Salt4.11 g
Kolhydrater74 g
Protein23 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Daal med spenat och syrlig gurka
    Betyg 3.9 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tomat-, curry- och kokoslinser
    Betyg 3.5 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Dhal med koriander och tomat
    Betyg 3.5 av 5.465 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Nyckelhålsmärkt.
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Bakad sötpotatis med indisk linsfyllning
    Betyg 3.2 av 5.72 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Indisk färsgryta
    Betyg 3 av 5.158 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Kryddig linsgryta med limedipp
    Betyg 2.8 av 5.115 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad