Linsgryta med kokosmjölk

Krämig och härligt matig linsgryta smaksatt med vitlök, curry och sambal oelek och gjord med kokosmjölk för extra krämighet. Servera med ris, halverade småtomater och toppa med färsk koriander.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 3 2026

Ingredienser
4 portioner
4 port ris eller annat gryn
1 gul lök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torkade röda linser
1 tsk sambal oelek
2 förp naanbröd (à 260 g)
250 g körsbärstomater eller mini plommontomater
salt
peppar
1/2 kruka koriander
2 dl matyoghurt (10%)
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2478 KJ / 592 kCal
Fett28 g
Salt2.8 g
Kolhydrater65 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Kommentarer
282 stLocket lite på glänt
Helena
Kokar ni grytan med eller utan lock?
Carina
Toppengod! Lite slantade morötter är gott i och serveras med baguette.
Ellinor
Supergott!!!
Elisabeth
Blev till en favorit väldigt god
Lars åke
Jag håller på att tillaga receptet nu och ökar/ändrar detaljer i Kajsa Wargs anda. Det kommer att bli supergott! Dock. Det bör nog inte skrivas i receptet att linserna ska kokas i 15 minuter eftersom det beror på vilka röda linser man använder. Jag föredrar linser med längre koktid, som ger mer must åt rätten och nu har de jag har kokat i 45 minuter. Oavsett min kommentar uppskattar jag verkligen recept-tipset!
Lisa
Jag använde receptet som grund men hade inte allt hemma och lade till annat istället. T ex adderade jag lite (180g) fläskfärs som var över, och morötter i små bitar. Grönsaksbuljongen var slut men då tog jag en höns och en svampbuljong istället. Hursomhelst blev resultatet kanongott och jag vill äta det igen!
Fatima
Jag har lagat det här receptet massor av gånger och det är alltid en höjdare. Jag toppar med hackad gurka
Lina
Så jäkla god och krämig, jag lägger dock till lite mer vitlök.
Jenny
Bra recept att utgå ifrån. Jag hade mer kryddor, morötter, bladspenat, stekt halloumi och massor av koriander och lime i och då blev det väldans gott.
Lina