Linsgryta med kokosmjölk

Krämig och härligt matig linsgryta smaksatt med vitlök, curry och sambal oelek och gjord med kokosmjölk för extra krämighet. Servera med ris, halverade småtomater och toppa med färsk koriander.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 17 2025

Ingredienser
4 portioner
4 port ris eller annat gryn
1 gul lök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 tsk curry
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torkade röda linser
1 tsk sambal oelek
2 förp naanbröd (à 260 g)
250 g körsbärstomater eller mini plommontomater
salt
peppar
1/2 kruka koriander
2 dl matyoghurt (10%)
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2478 KJ / 592 kCal
Fett28 g
Salt2.8 g
Kolhydrater65 g
Protein15 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Riktigt gott!
Christina
2025-07-15... och, naturligtivis, massor av färsk finhackad ingefära ...
Anna
2025-07-06Bra recept som bas. I enlighet med traditionen i kommentarsfältet kommer här en variant + lite ”hacks”. Jag ville göra en gryta med mycket grönsaker för att få ner antalet kalorier per portion, använda upp diverse rester, och – ja – öka mängden grönsaker i maten. Jag lade därför till strimlad vitkål, riven morot, stjälkselleri och riven palsternacka. Dessutom lät jag de röda linserna blötas upp några timmar i ett paket krossade tomater för att förkorta koktiden för linserna. Jag använde röd currypasta i stället för vanlig curry. Kryddade även med misopasta och worcestershiresås, samt mycket mer sambal oelek än vad som står i receptet.
Anna
2025-07-06