Linscurry med pumpa, kokos och lime

Har du en rätt som aldrig sviker dig, en riktig stjärna i vardagsmatsrepertoaren. Smaker som jordnära spiskummin och mysig kanel, syrlig lime och frisk koriander, het chili och vitlök – i perfekt harmoni med söt butternutpumpa och mumsiga linser.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2017

Ingredienser
4 portioner
250 g torkade svarta linser
400 g butternutpumpa
3 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
5 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 - 2 röda chilifrukter
2 tomater
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen kanel
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 förp kokosmjölk (ca 400 ml)
1 msk tahini (sesampaste)
1 msk honung eller agavesirap
1 msk färskpressad limejuice
3 msk japansk soja
svartpeppar
Yoghurtsås
2 dl yoghurt (3%)
1 tsk honung eller agavesirap
1 tsk olivolja
1 krm salt
Gurksallad
1/2 gurka
1 msk risvinäger
Till servering
färsk koriander
kokt fullkornsris
srirachasås
limeklyftor
inlagd rödlök
Gör så här
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4902 KJ / 1160 kCal
Fett44 g
Salt2.92 g
Kolhydrater155 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
15 stSupergod! Bytte ut svarta linser till svarta böner, blev kanon. Tog chiliflakes istället för chili för lite mildare smak. Nästa gång testar jag nog med bröd till istället för ris.
Sara
Stämmer verkligen näringsvärdet? 1160 kcal per portion låter väldigt mycket...
Mia
Riktigt gott men tar lång tid att laga pga att mycket ska skäras och hackas. Minskade på chili men blev fortfarande ordentligt starkt!
Sandra
Kokade potatis i bitar under en av måltiderna, tyckte det var godare än med ris.
Anette
Riktigt bra recept om man gillar indiska kryddor och smaker.
Sara
Supergod! Jag brukar dock göra om receptet lite.då jag tycker att det är onödigt många ingredienser, blir lika gott ändå
Emy
Toppen! Använde röda linser som fick koka ihop till ett mos vilket blir bra om man har svårt för konsistensen. Färgen blir lite mörk men tror röda linser är bättre färgmässigt än svarta, och att ersätta sojan :)
Frida
Jättegod! Det enda negativa är att den inte ser så aptitlig ut när man sparar den till nästa dag, den blir väldigt mörk och gråaktig, förmodligen för att de svarta linserna färgar av sig. Dock är smaken lika god. Vi är två personer med god aptit och grytan kommer räcka till vår tredje måltid imorgon, så man kan nog säga att receptet är för 6 portioner.
Maria
Otroligt gott! Har gjort den flera gånger. Prova även att ha senap till serveringen, passade bra.
Magnus
Jättegod gryta men undrar om det går bra att frysa den?
Christel
Hej Christel! Det går bra, men vi har upplevt att vissa sorters kokosmjölk ibland kan skära sig när man sedan ska värma upp den. Tycker dock inte att det brukar göra så mycket i en gryta. Den blir inte gryning utan bara delar sig lite. Hälsningar Michelle
ICA-köket