ÖVER 60 MIN | Medel

Rostad pumpa med belugalinser, svamp och tahinisås

Rosta butternutpumpa, marinerad svamp och rödlök i ugn och servera med kokta belugalinser och grön tahinisås. De ljuvliga smakerna blir tillsammans en supergod vegansk middag som passar till både vardag och helg!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Svamp: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Fördela svamp och rödlök på en plåt.
  3. Blanda ihop resten av ingredienserna till marinaden och häll över svampen och blanda runt. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter tills svampen släppt ifrån sig vätskan och fått fin färg. Rör om efter halva tiden.
  4. Pumpa: Skala pumpan, halvera den och skrapa ur kärnorna. Skär i ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg på en plåt.
  5. Skala vitlöksklyftan och skiva vitlöken och chilin tunt och blanda med vinäger, olja, lönnsirap, salt och peppar. Häll över pumpan och blanda ordentligt. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.
  6. Tahinisås: Hacka örterna grovt. Skala och riv vitlöken. Mixa alla ingredienserna med stavmixer.
  7. Linser: Lägg linser, buljongtärning och vatten i en kastrull. Koka upp och koka på låg värme 15–20 minuter, linserna ska ha tuggmotstånd kvar när de är klara.
  8. Blanda linserna med svampen. Servera med pumpan och tahinisåsen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
Marinerad svamp
  • 300 g blandad svamp (t ex ostronskivling, portabello och champinjon)
  • 1 stor rödlök
  • 1/3 dl rapsolja
  • 1/2 dl japansk soja
  • ca 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
Rostad pumpa
  • 500 g butternutpumpa
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd peppar (chili)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk lönnsirap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Grön tahinisås
  • 1 kruka koriander
  • 1/2 kruka bladpersilja
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 3/4 dl ljus tahini
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
Linser
  • 1 1/2 dl torkade belugalinser
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten