Lins- och rödbetssallad med chévre

Inspirationen till den här matiga rätten med belugalinser som bas kommer från lata sommardagar i Sydfrankrike. Klassiska kombon chèvre och rödbeta tolkad i en färgstark bowl. Bjud till grillat, eller ät som en fräsch lunch eller middag.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2016

Ingredienser
4 portioner
3 dl torkade belugalinser
600 g små rödbetor
250 g körsbärstomater (gärna olika färger)
1 msk olivolja
1 msk hackad timjan
1/2 tsk salt
200 g getost av chèvretyp
150 g blandade salladsblad
1/2 krm svartpeppar
Dressing
4 msk olivolja
2 tsk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronjuice
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
3/4 tsk salt
Till servering
krutonger (gärna surdegskrutonger)
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2872 KJ / 684 kCal
Fett33 g
Salt3.1 g
Kolhydrater60 g
Protein32 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
13 stFantastisk sallad i sommarvärmen! Hade inga belugalinser så tog två tetror gröna linser. Krutonger byttes mot surdegsbröd i tjocka skivor. I övrigt följe jag receptet helt och är mycket nöjd och alla blev mätta. En ny favorit!
Maria
En ny favorit helt klart, och kul att få upptäcka belugalinser! Jag gjorde två avsteg, en liten skvätt vitvinsvinäger i dressingen samt hasselnötter och pumpakärnor rostade i stekpannan istället för krutonger. Tror inte att lite mer ost skadar ;)
Simon
Jag provade salladen idag, och tyvärr måste jag säga att jag tyckte den var ganska smaklös. Jag följde receptet på allt utom just citronen där jag tog lime istället. Är lite ledsen för det då jag verkligen trodde på detta recept. Vill dock också tillägga att det räcker till 3 portioner, och tyvärr inte 4.
Céline
Hej. Jag har nu gjort själva salladen, men dock inte dressingen ännu. Varför jag väntat med dressingen är för att jag saknar citroner. Så min fråga är ifall det går att byta ut citron mot lime i detta fall, eller om jag kan ersätta citron med något annat? Har hemma vitvinsvinäger, äppelcidervinäger, balsamvinäger och färsk lime.
Céline
Dressingen blir för vass i mina ögon och tar över alla andra smaker. Gör jag den igen så blir det utan dressing alt med bara lite balsamvinäger.
Anja
Hur mkt linser ska jag koka för att få 6 dl? Eller ska jag koka 6 dl linser? Förstår inte riktigt..
Julia
Hej Julia! Tack för din fråga. Vi har nu sett över och uppdaterat receptet och ändrat till 3 dl torkade belugalinser. Men det går bra att byta ut mot andra färdigkokta linser om du vill det. Lycka till. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Använde kokta rödbetor som jag rosta i ugnen innan. Blev mosigt och smakade jord. Linserna passade inte in. Getosten var den stora räddaren i denna rätt.
Alexandra
Ska man även rosta rödbetorna om de är kokta?
Filippa
Hej Filippa! Ja, även kokta rödbetor ska rostas i ugnen för att det ska bli goda, så att de minst blir lite ljumma. Kanske ca 15 minuter (om man har skurit dem i klyftor, eller om det är små betor). Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket
Såå otroligt god sallad. Topp 10 av 10 helt klart! Väl värd att testa. Vi hade grillade ribs till.
Josefin
Kan den göras i förväg?
Tove
Hej Tove! Det går bra att rosta betor och förbereda dressing i förväg. Sen kan man blanda ihop allt vid servering. Lycka till! Hälsningar Michelle
ICA-köket