Lins- och morotsgryta med spenat

66
10 Klimatsmart
Lins- och morotsgryta med spenat

En värmande lins- och morotsgryta fullproppad med smak av basilika, vitlök och tomat. Blanda i smetana för extra krämig konsistens. Grytan mättar magen bra, men det kan ändå vara gott med lite tuggmotstånd. Så servera din linsgryta med bröd toppad med hummus. Mums!

Lins- och morotsgryta med spenat

Ingredienser

4 portioner
1 gul lök
4 morötter
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
2 dl torkade röda linser
5 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
1 förp passerade tomater (à 500 g)
1/2 msk rödvinsvinäger
2 tsk torkad basilika
2 dl smetana
salt
peppar
1/2 förp romanticatomater (à 400 g)
1 påse färsk babyspenat (à 65 g)
1/2 kruka basilika
8 skivor bondbröd
1 förp hummus (à 175 g)
1/2 ask ärtskott (à 100 g)

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen, hummusen och i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Gör så här

Tips

Smaksätt gärna grytan med lite pesto arrabbiata.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

66

Kommentarer

Kristin

2021-10-22

Mycket god soppa med smetana i mums! Lade till en halv burk grön pesto med tryffel och det passade sååå bra.

Elin

2021-10-16

Jättegott! Hade inte rödvinsvinäger så tog vitvins istället. Jag hade bara den torra basilikan också men gott blev det!

Jeanette

2021-10-11

Vart är instruktionen

Näringsvärde per portion

Energi 2785 KJ / 660 kCal
Fett 38 g
Salt 3.1 g
Kolhydrater 57 g
Protein 16 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden