Lins- och morotsgryta med spenat

En värmande lins- och morotsgryta fullproppad med smak av basilika, vitlök och tomat. Blanda i smetana för extra krämig konsistens. Grytan mättar magen bra, men det kan ändå vara gott med lite tuggmotstånd. Så servera din linsgryta med bröd toppad med hummus. Mums!

Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
4 morötter
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
2 dl torkade röda linser
5 dl grönsaksbuljong (vatten och tärningar eller fond)
1 förp passerade tomater (à 500 g)
1/2 msk rödvinsvinäger
2 tsk torkad basilika
2 dl smetana
salt
peppar
1/2 förp romanticatomater (à 400 g)
1 påse färsk babyspenat (à 65 g)
1/2 kruka basilika
8 skivor bondbröd
1 förp hummus (à 175 g)
1/2 ask ärtskott (à 100 g)
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen, hummusen och i brödet.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Smaksätt gärna grytan med lite pesto arrabbiata.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2785 KJ / 660 kCal
Fett38 g
Salt3.1 g
Kolhydrater57 g
Protein16 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegott, tillsatte lite chiliflakes för lite extra hetta.
Annika
2023-10-27Mycket god soppa med smetana i mums! Lade till en halv burk grön pesto med tryffel och det passade sååå bra.
Kristin
2021-10-22Jättegott! Hade inte rödvinsvinäger så tog vitvins istället. Jag hade bara den torra basilikan också men gott blev det!
Elin
2021-10-16