Lax i ugn med rödbetor, matvete och grön ärtsås

1
2 Klimatsmart
Lax i ugn med rödbetor, matvete och grön ärtsås

Vardagsmat när den är som bäst! Laga en rätt där saftig, ugnsbakad lax serveras med kokt matvete, rostade rödbetor och en sås på gröna ärter. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2020

Lax i ugn med rödbetor, matvete och grön ärtsås

Ingredienser

4 portioner

Rostade rödbetor

ca 1 kg
rödbetor
1 1/2 msk
olivolja
3/4 tsk
torkad eller färsk rosmarin (3/4 tsk torkad motsvarar ca 1 msk färsk)
3/4 tsk
salt
1 1/2 krm
svartpeppar

Laxfilé

ca 600 g
färsk laxfilé utan skinn
1 msk
olja
3/4 tsk
salt
1/2 tsk
svartpeppar
1/2 msk
finrivet citronskal

Grön ärtsås

1/2
riven vitlöksklyfta
1/2
kruka persilja
1/2
kruka dill
1/2
kruka mynta
1 tsk
finrivet citronskal
1 msk
färskpressad citronjuice
125 g
gröna ärtor
1/2 dl
tjock yoghurt (10%)
1 tsk
salt
1 msk
olivolja
1/4 dl
vatten

Matvete

3 dl
matvete

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt matvete mot quinoa eller annat glutenfritt gryn.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Över 60 minuter

Gör så här

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

Vad tyckte du om receptet?

1

Kommentarer

Göran

11/22/2020

Mycket god men annorlunda ingredienser. Spännande smaker

Olivia

11/16/2020

Kompletterade med lite syrad rödlök till och det vart fantastiskt gott! Ärtsåsen var grym till laxen 🌱

Näringsvärde per portion

Energi 2839 KJ / 679 kCal
Fett 34 g
Salt 5 g
Kolhydrater 48 g
Protein 38 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept