Lax i ugn med rödbetor, matvete och grön ärtsås
Vardagsmat när den är som bäst! Laga en rätt där saftig, ugnsbakad lax serveras med kokt matvete, rostade rödbetor och en sås på gröna ärter. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2020
Ingredienser
4 portioner
Rostade rödbetor
ca 1 kg rödbetor
1 1/2 msk olivolja
3/4 tsk torkad eller färsk rosmarin (3/4 tsk torkad motsvarar ca 1 msk färsk)
3/4 tsk salt
1 1/2 krm svartpeppar
Laxfilé
ca 600 g färsk laxfilé utan skinn
1 msk olja
3/4 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 msk finrivet citronskal
Grön ärtsås
1/2 riven vitlöksklyfta
1/2 kruka persilja
1/2 kruka dill
1/2 kruka mynta
1 tsk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
125 g gröna ärtor
1/2 dl tjock yoghurt (10%)
1 tsk salt
1 msk olivolja
1/4 dl vatten
Matvete
3 dl matvete
Gör så här
Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2839 KJ / 679 kCal
Fett34 g
Salt5 g
Kolhydrater48 g
Protein38 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Mycket god men annorlunda ingredienser. Spännande smaker
Göran
2020-11-22Kompletterade med lite syrad rödlök till och det vart fantastiskt gott! Ärtsåsen var grym till laxen 🌱
Olivia
2020-11-16