ÖVER 60 MIN | Medel

Lax i ugn med rödbetor, matvete och grön ärtsås

Vardagsmat när den är som bäst! Laga en rätt där saftig, ugnsbakad lax serveras med kokt matvete, rostade rödbetor och en sås på gröna ärter. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Detta recept är från Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.

  1. Tina ärterna.
    Rostade rödbetor:
    Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Blanda med olja och kryddor på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills de är mjuka.
  2. Lax: Sänk temperaturen i ugnen till 175°C. Lägg laxen i en smord ugnsform. Ringla över olja och strö över salt, peppar och citronskal. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 56°C.
  3. Grön sås: Skala och riv vitlöken. Hacka örterna grovt och mixa allt till en slät sås.
  4. Matvete: Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  5. Servera laxen med rödbetorna, matvetet och gröna ärtsåsen.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt matvete mot quinoa eller annat glutenfritt gryn.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
Rostade rödbetor
  • ca 1 kg rödbetor
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 3/4 tsk torkad eller färsk rosmarin (3/4 tsk torkad motsvarar ca 1 msk färsk)
  • 3/4 tsk salt
  • 1 1/2 krm svartpeppar
Laxfilé
  • ca 600 g färsk laxfilé utan skinn
  • 1 msk olja
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/2 msk finrivet citronskal
Grön ärtsås
  • 1/2 riven vitlöksklyfta
  • 1/2 kruka persilja
  • 1/2 kruka dill
  • 1/2 kruka mynta
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 125 g gröna ärter
  • 1/2 dl tjock yoghurt (10%)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1/4 dl vatten
Matvete
  • 3 dl matvete