Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Lasagne med karljohansvamp

I Italien kallas denna vita svamplasagne utan tomatsås för Lasagne funghi porcini. Det är en riktigt krämig lasagne med karljohansvamp, parmesan, vitt vin, och bechamelsås. Perfekt comfort food en kylig kväll!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bechamelsås: Värm mjölken i en kastrull. Smält smöret i en annan kastrull och sikta ner mjölet under omrörning. Rör tills det blir krämigt på svag värme.
  2. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning. Låt sjuda på svag värme några minuter, under omrörning, tills den tjocknar. Smaka av med salt. 
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Lasagne: Ansa eller skölj svampen väl. Skär i skivor. Skala och skiva vitlöken.  
  5. Hetta upp en stor stekpanna med olja. Fräs svampen och vitlöken med salt och peppar några minuter. Tillsätt hälften av smöret och stek tills svampen blir gyllenbrun. Häll i vinet och låt koka in. Ta från värmen och blanda i persilja.
  6. Smörj en ugnssäker form, ca 30 x 20 cm (för 4 port) med smör. Lägg i lasagneplattor så att det täcker botten. Varva sedan bechamelsås, svampfräset och parmesanen med lasagneplattor. Avsluta med bechamel, parmesan och klicka på resten av smöret. 
  7. Ställ in i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills den är gyllenbrun och plattorna är mjuka.
  8. Till servering: Servera gärna med en sallad.

För alla

Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfria lasagneplattor och byt vetemjöl mot majsstärkelse som redning av bechamelsåsen.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
Gör äggfri: välj äggfria lasagneplattor. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Ingredienser

Portioner: 4
Bechamelsås
  • 1 l mjölk (3%)
  • 100 g smör
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
Lasagne
  • 500 g karljohanssvamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 50 g smör (+ extra till formen)
  • 2 msk vitt vin
  • 2 dl hackad persilja
  • 1 krm svartpeppar
  • 300 g lasagneplattor
  • 3 dl finriven parmesanost
Till servering
  • sallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4210 kJ / 1005 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer