Kycklinggryta med fänkål och vitt vin | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kycklinggryta med fänkål och vitt vin

Storkalas på gång? När många magar ska mättas är en gryta perfekt att bjuda på. Servera gärna den här smakrika kycklinggrytan ihop med ett gott bröd och färskost med smak av parmesan, citron och oregano. Suverän festmat att laga i förväg!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Ansa fänkålen. Skär fänkål och morötter i cm-stora bitar.
  2. Fräs lök och vitlök i hälften av oljan och hälften av smöret i en gryta på låg värme tills löken mjuknar. Tillsätt fänkål och morötter. Låt fräsa ytterligare några minuter under omrörning. Tillsätt vin, vatten, kycklingfond och dragon. Koka upp och låt sjuda under lock ca 5 minuter. Hit kan förberedas 1-2 dagar i förväg, förvara då övertäckt i kylen. 
  3. Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn dem runt om i resten av smöret och oljan i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Hit kan förberedas 1 dag innan, förvara då övertäckt i kylen.
  4. Skär haricots verts i mindre bitar. Lägg ner i lättsaltat kokande vatten ca 1 minut. Lyft upp och lägg i isvatten några minuter. Häll av. Hit kan förberedas 1 dag innan, förvara i kylen.
  5. Vid servering: Koka upp grytbasen. Tillsätt kycklingen och värm på medelvärme.
  6. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. 
  7. Tillsätt bönor, haricots verts och grädde i grytan. Red ev av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner citronskalet.  
  8. Garnera med färsk oregano. Servera gärna kycklinggrytan med Färskost med parmesan, citron och oregano och ett gott bröd.

För alla

Kontrollera noga fonden för samtliga allergener.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd att servera till.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Näringsberäkningen är på enbart grytan ej serveringsförslag.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 fänkål (3 st motsvarar ca 800 g)
  • 600 g morötter
  • 4 msk olivolja
  • 4 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1/2 l vatten
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 3 tsk torkad dragon
  • 1200 g kycklinglårfilé
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 300 g haricots verts eller salladsärter/sugar snaps
  • 2 burkar bönor à 400 g (gärna canellinibönor)
  • 3 dl vispgrädde
  • ev majsstärkelse (till redning)
  • 1 msk finrivet citronskal
  • färsk oregano (till garnering)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2000 kJ / 479 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept