Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Kycklingbuljong med citrongräs, soja och kycklingfrikadeller

Upplev asiatiska smaker i en lätt och fräsch buljong kokad på kycklingskrov. Det ljusa kycklingköttet blir till frikadeller som kokas klara i buljongen vid servering och bjuds i samma smakrika buljong gärna tillsammans med tahinisallad och ingefärsgurka.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Stycka och bena ut bröst och lår från kycklingen. Spara köttet i kylen till frikadellerna.
  2. Buljong: Sätt ugnen på 200°C.
  3. Dela kycklingskrov och vingar med en grov kniv i 8-10 bitar. Lägg det på en bakpappersklädd plåt och blanda med 1 msk olja (för 4 port). Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills det är gyllene.
  4. Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor och vitlöken i skivor. Banka citrongräset med skaftet på kniven.
  5. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja (för 4 port) i en stor kastrull tills den mjuknar.
  6. Tillsätt de rostade kycklingbenen, citrongräs, limeblad, fänkålsfrön och svartpepparkorn. Fräs ytterligare några minuter.
  7. Häll på vatten så det täcker. Koka upp och skumma av. Låt sjuda under lock ca 1 ½ timme.
  8. Tillsätt sojan. Ta från värmen, låt stå 1 timme. Sila, smaka av med salt.
  9. Frikadeller: Dra av skinnet från bröst och lår (Spara eventuellt skinnet se i tips nedan).
  10. Skär köttet i mindre bitar. Ställ kallt.
  11. Ställ bunken och kniven till matberedaren i kylen eller frysen.
  12. Dela och kärna ur chilin. Skala vitlöken.
  13. Mixa ihop chili, vitlök, ingefära och olja i den kalla bunken i en matberedare. Tillsätt kycklingköttet, ägg och salt. Mixa snabbt ihop till en smet, den behöver inte vara helt slät.
  14. Lägg färsen i en kall bunke och rör ner koriandern. Ställ i kylen.
  15. Koka upp buljongen. Skeda ner kycklingfärsen till små frikadeller (ca 25 st., för 4 port) i buljongen. Låt sjuda 6-8 minuter.
  16. Till servering: Lägg i de varma frikadellerna i tallrikar. Strö över rödlök, chili, koriander och nötter. Slå över buljongen.
  17. Servera med Tahinisallad som läggs i buljongen och Ingefärsgurka vid sidan av.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Innehåller ägg.

Tips

Ta vara på kycklingskinnet. Rosta det knaprigt i ugnen och bjud till frikadellerna. Se recept på Krispiga kycklingchips.

Ingredienser

Portioner: 4
Kycklingbuljong
  • 1 hel kyckling (1 kyckling motsvarar ca 1,4 kg)
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 citrongrässtjälkar
  • 2 limeblad
  • 10 mortlade fänkålsfrön
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 dl japansk soja
  • rapsolja
  • salt
  • ca 2 l vatten
Kycklingfrikadeller
  • ca 700 g kyckling (köttet från kycklingen)
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 30 g skalad ingefära
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl hackad koriander
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
Till servering
  • 1 tunt skivad rödlök
  • 1/2 tunt skivad röd chili
  • 1 dl grovt hackad koriander
  • 3 msk grovhackade rostade cashewnötter (eller pumpakärnor)
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer