Amok trey – fisk i kokoscurry

12
3
Amok trey – fisk i kokoscurry

Amok trey är en fiskcurry tillagad i en korg av bananblad och betraktas ofta som Kambodjas nationalrätt. Smaken kommer från kokos och den inhemska kryddpastan kroeung. Prova att laga en variant av den kambodjanska fiskrätten i hemmaköket!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2021

Amok trey – fisk i kokoscurry

Ingredienser

4 portioner
4 port ris
500 g fiskfilé utan skinn (t ex hälleflundra eller torsk)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
3 cm skalad färsk gurkmeja
2 limeblad (eller limeskal, 2 torkade limeblad motsvarar 1 msk finrivet limeskal)
1 msk rårörsocker eller strösocker
1 tsk torkad gurkmeja
1 tsk sambal oelek
1 tsk sardellcrème
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 msk rapsolja
200 g färsk spenat
1 ägg
1 msk fisksås
1/2 strimlad röd paprika

För alla

Kontrollera noga innehållet i sardellcrèmen.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

12

Kommentarer

Martina

2022-08-28

Jättegott och hyfsat enkelt att laga. Hittade ingen sardellcreme så tog lite mer fisksås. Den färska gurkmejan färgar av sig på händer, bänkar och verktyg.

Matilda

2021-09-10

Väldigt gott. Även om jag inte hittade färsk gurkmeja i affären och fick skippa det.

Anne-marie

2021-08-24

Sardellekröm??? Hur hur göt man det?

Redaktionen ICAse

2021-08-24

Hej Anne-Marie! Sardellcrème är en färdig produkt som säljs b la i tub. Fråga din ICA-handlare om de kan ta in den i sortiment om de inte redan har den. Hälsningar Ulrika

Näringsvärde per portion

Energi 2371 KJ / 568 kCal
Fett 23 g
Salt 1.5 g
Kolhydrater 55 g
Protein 33 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden