Amok trey – fisk i kokoscurry
Amok trey är en fiskcurry tillagad i en korg av bananblad och betraktas ofta som Kambodjas nationalrätt. Smaken kommer från kokos och den inhemska kryddpastan kroeung. Prova att laga en variant av den kambodjanska fiskrätten i hemmaköket!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2021
Ingredienser
4 portioner
4 port ris
500 g fiskfilé utan skinn (t ex hälleflundra eller torsk)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 citrongrässtjälkar
3 cm skalad färsk gurkmeja
2 limeblad (eller limeskal, 2 torkade limeblad motsvarar 1 msk finrivet limeskal)
1 msk rårörsocker eller strösocker
1 tsk torkad gurkmeja
1 tsk sambal oelek
1 tsk sardellcrème
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 msk rapsolja
200 g färsk spenat
1 ägg
1 msk fisksås
1/2 strimlad röd paprika
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2371 KJ / 568 kCal
Fett23 g
Salt1.5 g
Kolhydrater55 g
Protein33 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jättegott och hyfsat enkelt att laga. Hittade ingen sardellcreme så tog lite mer fisksås. Den färska gurkmejan färgar av sig på händer, bänkar och verktyg.
Martina
2022-08-28Väldigt gott. Även om jag inte hittade färsk gurkmeja i affären och fick skippa det.
Matilda
2021-09-10Sardellekröm??? Hur hur göt man det?
Anne-marie
2021-08-24Hej Anne-Marie! Sardellcrème är en färdig produkt som säljs b la i tub. Fråga din ICA-handlare om de kan ta in den i sortiment om de inte redan har den. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2021-08-24