Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Kryddstekt helgkyckling med citrongräs och ingefära

Den här kryddstekta helgkycklingen har smak av peppar, lime, ingefära och stjärnanis – lika gott som det låter! Servera med grönsaker eller buljongkokta nudlar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C och ta fram kycklingen.
  2. Kryddsmör: Dela och kärna ur chilin, hacka den och koriandern. Skölj limen, riv skalet av och pressa ur saften. Rör ihop smör, chili, koriander, limeskal och -saft och salt.
  3. För in ett finger under skinnet på kycklingen och lossa det försiktigt över bröstfiléerna. Gör ett litet snitt i skinnet vid ljumsken och lossa skinnet med ett finger försiktigt över låren. Tryck in det mesta av kryddsmöret under skinnet vid bröstfiléerna och låren. Spara lite av smöret och gnid in hela kycklingen med.
  4. Sås: Banka citrongräset. Dela chilin på längden och skala ingefäran. Lägg det i en kastrull med stjärnanis, limeblad och buljong och låt koka upp.
  5. Skala löken och morötterna, klyfta löken och skiva morötterna. Lägg allt i en ugnssäker form och häll på buljongen med kryddorna. Lägg kycklingen ovanpå och sätt in i nedre delen av ugnen ca 15 minuter tills kycklingen är gyllenbrun. Sänk värmen till 100°C och öppna ugnsluckan helt i 3 minuter. Stek kycklingen ca 2 timmar eller tills innertemperaturen i låret är 82˚C. Skär annars ett snitt i den tjockaste delen och kontrollera att klar köttsaft rinner ut.
  6. Lyft över kycklingen på ett fat och låt vila ca 15 minuter innan servering.
  7. Plocka upp citrongräset och stjärnanisen. Häll skyn och resten av grönsakerna från formen i en matberedare eller blender och mixa den slät. Koka upp såsen i en kastrull och smaka av med salt.
  8. Till servering: Servera kycklingen med såsen och tillbehör.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj risnudlar.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 helgkyckling (1 kyckling motsvarar ca 2 kg)
Kryddsmör
  • 1/2 röd peppar
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 lime
  • 150 g smör (rumstempererat)
  • 1 msk salt
Sås
  • 2 citrongräs
  • 1 röd peppar
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 4 limeblad
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljontärning eller fond)
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
Till servering
  • ångade grönsaker som, pak choi , salladslök och salladsärter
  • buljongkokta nudlar
  • lime
  • koriander
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3613 kJ / 864 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer