Kryddig linsgryta med limedipp

Betyg 2.8 av 5.115 personer har röstat
Receptet har 4 kommentarer
Kryddig linsgryta med limedipp

En utsökt linsgryta som för smaklökarna hela vägen till Indien. Spiskummin, garam masala och gurkmeja som fräses ihop med röda linser står för de intensiva aromerna i denna rätt. Till servering adderas en klick av den fräscha limedippen samt en del nykokt ris. Gudomligt gott!

Ett recept från:
ICAs matkasse v 51 2014

Kryddig linsgryta med limedipp

Ingredienser

4 portioner

Linsgryta

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk olja
1 tsk spiskummin
2 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 lagerblad
2 dl torkade röda linser
1 l vatten
1 kruka persilja
1 dl cashewnötter

Limedipp

1 lime
2 dl gräddfil
1 msk olivolja
salt
peppar

Till servering

4 port ris eller annat gryn
1/2 isbergssallad

Gör så här

00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

4 st
  • Det är inget salt i grytan, måste vara fel?

    Maria

    Hej Maria! Kryddan garam masala innehåller förhållandevis mycket salt. Även cashewnötterna är salta. Men såklart att du kan, om du vill, smaka av grytan med lite extra salt innan du serverar. Hoppas gillar grytan. Vänliga hälsningar Harriet

    ICA-köket

  • Bytte ut cashewnötter mot pumpafrön(allergi) och gräddfil mot turkisk yoghurt, samt garam masala-krydda mot tandoorikrydda(nästan samma ingredienser). När man hällde grytan över riset så rann den kryddiga vätskan igenom, la sig på botten, och gav riset en otroligt god smak, medans de goda grytbitarna la sig över riset helt perfekt! Den fräscha limedippen gifte sig med den kryddiga grytan, MUMS säger jag bara! Missa inte detta!

    Emilia

  • Byt ut vattnet mot en burk kokosmjölk och en burk krossade tomater. Låt puttra tills den inte är lös längre.

    Johannes

  • Det blev tyvärr en tämligen smaklös historia trots mängden kryddor. Mängden vatten i receptet var för stor så jag fick hälla av en hel del eftersom grytan mer framstod som en soppa. Jag kryddade på extra med Herbamare Spicy, Tandoorikrydda, 1 grönsaksbuljongtärning, svartpeppar, lite flytande honung och lite salt. Först då blev det en jättegod linsgryta.

    Anne

Näringsvärde per portion

Energi2251 KJ / 538 kCal
Fett21 g
Salt2.76 g
Kolhydrater68 g
Protein15 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Daal med linser, kokos och äpple
    Betyg 4.4 av 5.61 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Daal på röda linser med garam masala
    Betyg 4 av 5.267 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Indisk röd linsdal – masoor daal
    Betyg 3.9 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer
    Receptet är ett klimartsmart val.
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Indiska chilinötter
    Betyg 3.4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tikkamasalagryta med färs
    Betyg 3.6 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad